Fără supărare: o întrebare pusă domnului Paul Negruț


Domnule Paul Negruț, aș vrea să vă întreb, fără supărare: De ce este normal, ba chiar indicat ca școlile confesionale să primească sponsorizare de la stat, cînd dumneavoastră ați făcut atîta caz că e total împotriva principiilor creștine ca biserica (cultul baptist) să aibă pastori plătiți tot de stat?

Vă citez: „consider ca incercarea de a justifica acceptarea subventiilor de la Stat dupa  modelul organizatiilor care functioneaza doar la nivel orizontal,  cu pretul rastalmacirii Scripturilor, tradeaza indepartarea de teologia  baptista.”

sursa: http://negrutpaul.wordpress.com/2010/03/20/subventiile-de-la-stat-si-doctrina-despre-biserica-ii/

Și astăzi vezi discursul lui V. Ponta prim-ministrul României, liderul PSD, partid neo-comunist ( http://www.bihon.ro/ponta-intalniri-cu-ortodocsii-si-baptistii-la-oradea/1468047) ținut la Universitatea Emanuel în prezența dvs. (http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1-13/la-universitatea-emanuel-premierul-a-fost-intampinat-cu-scandari-ponta-presedinte-si-si-a-facut-selfie-cu-un-tanar-117250.html)

„Apoi, Negruţ l-a invitat pe premier să le vorbească celor prezenţi, mulţumindu-i pentru autonomia de care beneficiază universităţile din România, de stat sau private.

În debutul cuvântării sale, după ce a declarat că are „tot respectul pentru valoarea sistemului de educaţie universitară din Oradea”, Victor Ponta a atins tema regionalizării. „Eu cred în autonomia universitară aşa cum cred şi în autonomia locală. Cred că multe din lucruri se văd mult mai bine de aici, de la Oradea, de la nivelul comunităţii locale, judeţene, şi doar câteva trebuie să rămână la Bucureşti, să fie decise: politică externă, apărare, securitate naţională, bugetul naţional”, a spus premierul.

Apoi, Victor Ponta a lăudat şcolile confesionale pentru rezultatele bune ale elevilor acestora la Bacalaureat. „Ideea de credinţă este extrem de importantă în procesul de educaţie. Mă refer la toţi cei care cred în Dumnezeu. Cred că România este ţara tuturor celor care cred în ceva. Nimeni nu este mai presus sau mai prejos pentru că este ortodox, greco-catolic, romano-catolic, baptist, penticostal. Atâta timp cât credem în Dumnezeu, înseamnă că suntem oameni mai buni”, a mai spus Ponta.

După ce şi-a încheiat discursul, Ponta a fost rechemat la microfon de preşedintele Paul Negruţ, pentru a vorbi şi în calitate de candidat la preşedinţia României, despre revizuirea Constituţiei. Premierul a precizat însă că răspunde în calitate de român şi de om care crede în Dumnezeu şi a spus că îşi doreşte ca rolul cultelor să fie definit în Constituţie.

Ponta a mai atins apoi un subiect sensibil pentru şcolile şi universităţile private: finanţarea. Premierul le-a spus celor prezenţi, ca un soi de promisiune electorală, că el consideră că învăţământul confesional trebuie finanţat la fel ca cel de stat. În prezent, universităţile private nu beneficiază de finanţare din partea statului.”

Ce e mai rău, să primești salariile pastorilor de la PSD sau să primești bani de la PDS ca să instruiești studenți ce mîine vor fi pastori?

Care ar fi diferența? Aveți o antiteză la această schimbare de teză?

Fără supărare, că sunteți prof de teologie sistematică, etică și pastor, nu?

Pace!

P.S. Nu mai îmi dau seama dacă acum 25 de ani erați de dreapta, acum sunteți de stînga? Știu sponsorii de dreapta?

 

36 comentarii la “Fără supărare: o întrebare pusă domnului Paul Negruț

 1. Am urmarit clipul de pe Youtube in care, timp de 11 minute, domnul V.Ponta si-a prezentat prezentarea-croita-anume-de-consilieri-pt-neoprotestanti-scoliti. Puteti sa ne indicati mai pe larg, eventual si cu apel la istoria bimilenara a Bisericii (pe care se pare ca mi-ati predat-o prea bine:) ), daca evenimentul cu pricina e o premiera in relatiile dintre Biserica (UEO functionand sub autoritatea BBE Oradea) si Stat? Sau, daca nu prea e o premiera, ne puteti indica cine a avut de castigat si ce, de-a lungul secolelor?
  Si nu ne duceti pe noi in „Biserica si Statul. O interogatie etc…”, fiindca se pare ca nu e prescriptiva, ci descriptiva. 🙂

  • azi nuntă, mîine sabat, luni oraș. probabil luni după-masa o să am timp. sau mai repede. dar nici pe departe nu e o premieră. să ne aducem aminte doar de vizita lui geoană.
   mă întreb ce s-ar întîmpla dacă ar învia ceaușescu?

 2. da ,oile sunt ametite ,,,liderii nu ,stiu exact ce fac ,exista un plan bine stabilit inca din anul 1957 -Unirea bisericilor protestante sub un singur cap ;Papa !”2Curve” s-au intalnit …Religia & Politica !
  Liderii penticostali traiesc bine ,de altfel ca si liderii ortodocsi ,aceiasi lupi imbracati in haine de oaie .Relgia este sora geamana a politicii ,adica 2 „curve „,toata lumea traieste cu ele ,dar la urma ii insala pe toti . Liderii bisericilor fac compromis ,interesul poarta fesul .Toti fac parte din cercurile masonice ,au interese comune . Dacă vezi un hoţ, te uneşti cu el, şi te însoţeşti cu preacurvarii. – Psalmii 50:18>>>Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul? – 2 Corinteni 6:14>>>>Sau ce legătură are cel credincios cu cel necredincios? – 2 Corinteni 6:15

 3. Fiecare are dreptul la opinia lui politica! Hai sa nu judecam actiunile nimanui. Hai sa ne vedem fiecare de treaba noastra pentru ca noi vom da socoteala de faptele noastre nu de a altora. „Pace”

 4. Oameni buni, nu asta e problema, fie-mi iertată incursiunea. Problema nu e Paul Negruț, ci Biserica Baptistă Emanuel din Oradea. Vă și spun de ce: respectiva biserică – și ca să nu existe confuzii, îi repet numele: Biserica Baptistă Emanuel din Oradea – are în subordine două instituții fundamentale: Liceul Teologic Baptist Emanuel (de la grădiniță până la clasa a 12-a) și Universitatea Emanuel. După umila mea părere, problema e aceasta: Liceul Teologic Baptist Emanuel, un liceu privat, primește bani de la stat, în timp ce Universitatea Emanuel refuză banii de la stat. Ambele instituții de învățământ, repet, se află în subordinea Bisericii Baptiste Emanuel care, din câte știu, este proprietara de fapt și de drept atât a Liceului Baptist Emanuel, cât și a Universității Emanuel. Asta e problema problemelor, nu că a venit Ponta sau Cutărescu… De fapt, problema problemelor este că baptiștii români nu au un punct de vedere unitar referitor la relația cu statul. Eu înțeleg perfect (și încă mai și sunt de acord) de ce Universitatea Emanuel refuză banii statului; ce nu înțeleg însă e de ce Liceul Baptist Emanuel acceptă banii de la bugetul de stat – ei bine, asta eu n-o mai înțeleg. Pe de altă parte – chiar dacă nu sunt de acord cu această variantă – normal ar fi dacă Liceul Teologic Baptist Emanuel ia bani de la stat, atunci și Universitatea Emanuel să facă exact același lucru. Consecvența este, la urma urmelor, o chestiune de etică și morală creștină, deși nu-i musai să am dreptate la acest punct…

   • Ce ar spuune cei care au finantatUniversitatea Emanuiel si Biserica Emanuel, precum si Margaret Tacher sau Corneliu Coposu, si altii din comunitatea crestina, vazandu-l pe domnul Paul Negrut alaturi de cel mai ascuns comunist, asa numit lider social democrat al zilelor nostre, omul varf de lance in distrugerea tarii noastre Romania???

 5. Ce m-a revolta pe mine este ca auzim de nenumarate ori de la amvoanele baptiste, ortodocsii fac politica si se implica in alegeri, ori care ar fi ele. Cand am vazut ca si la Universitatea Emanuel se face politica si strigau studenti si nu numai /Ponta presedinte! / Dati-mi voie sa cred ca si noi baptistii suntem la fel cu ortodocsii. Acest lucru este grav, spunem una si facem alta. Ceea ce contravine Scripturi unde citim in felul urmator:Felul vostru de vorbire sa fie: „Da, da; nu, nu”; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rau. (Mat.5:37)

 6. Sanyi dragă, studenții de la Universitatea Emanuel n-au strigat PONTA PREȘEDINTE! Citește bine știrea din ziar, unde se spune că un grup de PSDiști au strigat PONTA PREȘEDINTE în timp ce studenții și profesorii Universității Emanuel erau în capelă unde cântau cântări bisericești. Să nu facem din țânțar armăsar… sau măcar să păstrăm proporțiile realității, please.

  • Remus, dacă în Parlament spuneai ceva necuvenit erai scos frumos afară de forțele de ordine. Și-au bătut joc la microfon de „robii lui Dumnezeu” acolo iar când vin ei în Locașul lui Dumnezeu îl transformă în peșteră de tâlhari și nu îi oprește nimeni. Dacă Domnul Isus pe care Îl promovează sau slujesc era acolo îi scoteau pe toți afară și le spunea cum a mai făcut-o: Casa tatălui Meu se va numi o casă de rugăciune. Dar n-a fost și atât imaginea baptiștilor cât și a Sa are de suferit.

   • La Universitatea Emanuel nu există, din câte îmi dau seama, forțe de ordine, iar acolo – tot din câte îmi dau seama – este o universitate, nu o biserică. Universitatea nu-i biserică, așa că nu văd care e problema că a venit Ponta să-i viziteze pe oamenii ăia. Poate că în România nu se poartă, însă la Universitate te confrunți și cu idei care nu-ți plac. Problema cu Universitatea Emanuel e că cei de acolo – unii, cel puțin – sunt inconsecvenți: îi pun piedici unuia precum Iain Torrance (e celebru pe net scandalul de acum 7 ani) care era progay, dar căsătorit și în regulă la acest capitol, și-l primesc pe Ponta care va fi nevoit să fie progay (din cauza Uniunii Europene), însă e la a doua nevastă iar prima e bine-mersi în viață… Eu unul nu mai am ce spune. Deci, problema mea e cu inconsecvența politicii proprii a Universității Emanuel, nu că a venit Ponta sau mai știu eu cine. Normal că a venit că de-aia e universitate și nu biserică.

   • Remus, trebuie ca glumesti. Ceea ce s-a intamplat a avut loc in biserica, asta daca ne gandim ca biserica nu este o cladire. Dar si daca nu, a avut loc in CAPELA universitatii. Chiar ne crezi pe toti pr… naivi?

   • este tactica pui paul negruț de tatonare. dacă nimeni nu zice nimic, liber! dacă toată lumea sare-n aer, noi n-am zis nimic, ei sunt de vină. și intră în funcție cercul de protecție.

    miza pentru emanuel & co nu este locul sfînt (la care ține atît de mult paul negruț), ci banii.
    în trecut invoca surorile și frații în vîrstă ca motive de înmuiere a studenților ce predicau din cărți. acum folosește studenții (sau campusul) pentru a-și muia enoriașii. TIPIC. a la gorbaciov. dar o face prin acordul tacit sau prin eludarea bisericii.

   • Problema recurenta, de altfel. Ideea este ca ne-am saturat de acesti „pui”- liliputeni negrutieni. Nu stiu de unde tot apar. De fiecare data cand are loc cate o zguduire -mica/mare- a lumii evanghelice, sper sa fie cat mai putini, cat mai retinuti si pusi pe ganduri … Am impresia ca traim ciclic intr-o piesa proasta a unui teatru absurd de o foarte proasta calitate. Putem sa tacem, dar pana cand? Ca tac si ei, mai marii liliputenilor. Dar din motive diferite.

   • Anca, nu vă cred pe toți pr… naivi, dar cred că și reciproca e valabilă (iar tu ai o problemă cu definiția bisericii). Nu-s nici eu chiar prostul tuturor. O fi Universitatea Emanuel a Bisericii Baptiste Emanuel, însă nu e biserică. E universitate, ce mai… Da, adunarea studenților e parte a bisericii, însă nu e biserică, altminteri oriunde ne adunăm noi, credincioșii, în diferite scopuri (conferințe etc). nimeni nu mai încape între noi de atâta sfânțoșag…

   • Remus, trecand peste definitia BISERICII (mi-e teama de ceea ce ar putea urma unei astfel de incursiuni pseudo-intelectualo-teologice), se poate sa fii inteles eu gresit ce s-a petrecut in CAPELA UEO.
    Intrunirea din vinerea cu pricina a avut loc in Capela, iar pe ordinea de zi au fost sporturile extreme – sapatul cu pixul, redecorarea cantinei si, in final, vizita electorala a simpaticului Po(a)nta.
    Ce tu serviciu de lauda si inchinare, ce tu rugaciune, predica (ca sa utilizez mult uzitatul limbaj de lemn evanghelic)?
    Eu nu am avut in vedere nici un moment legatura UEO cu Biserica Emanuel. In acest punct, nu cred sa conteze.
    (In 5 ani de zile, cat dureaza un mandat prezidential, sunt 12*5 luni = 60 luni, 240 saptamani, 1825 de zile-give or take. Vizita se putea face in orircare alta zi, cu exceptia lunii alocate campaniei. Si aceasta este simpla matematica.)

    Poate gazda blog-ului gaseste replica mea neadecvata (dar nivelul discutiei ma depaseste – traiesc in continuare cu impresia de absurd) … Astfel ca nu ma supar (prea tare :))) daca nu o publicati.

   • ei, nu găsesc replica neadecvată. dimpotrivă. ba chiar ai aplomb.
    eu doar susțin că eu, tu, alții ca noi jucăm în altă ligă. ei joacă în sistem. am făcut parte din el și scriu din afară. poate ca pavel despre iudaism. am ajuns și eu la concluzia lui din galateni, versetul ăla…

   • Domnule Nadaban, atunci ce e de facut? „eu, tu, alții ca noi”. La un nivel infinit mai mic, am facut si eu parte din sistem. Acum respir … Dar tot nu stiu cum sa procedez (poate aici tineretea/nestiinta/lipsa intelepciunii mea isi spune cuvantul).
    Este doar o chestiune care ma framanta. Sistemul – „1984”

   • hmmm. e dificil. cred că suntem tributari unui sistem 1984. e ceva ciudat. atîția oameni au fost tocați că mă tem că nu există soluție. pe de altă parte trebuie să recunoaștem că încă de la început biserica s-a confruntat cu probleme ce parcă acum au devenit norme. apoi școlarizarea de la noi e un caraghioslîc!
    bisericile n-au curaj pentru că așa ceva (curajul) nu se valorizează. studenții și cadrele nici ei pentru așa ceva se sancționează.
    probabil că ar trebui o mișcare care să respingă actuala stare de fapt alltogether. suntem tributari unui sistem dictatorial post-comunist, ce îl imită cu succes. sau cum zicea un autor, să se revină la ucenicizare: the lost art of disciple making. asta ar demola sistemul, ar repune biserica pe roate și ar maximiza impactul ei în societate/cultură.
    ce spuneți?

 7. Da, dar au fost invitati, li s-a deschisa larg usa, intr-un loc il numim noi, si credem ca e acceptat si de Bunul nostru Domn si Mantuitorul nostru Isus Christos, ca un loc unde se striga pin Duhul Sfant spre Slava Domnului, Dumnezeului Nostru si nu a unui om. Nu are importanta cine a strigat.
  Ce crede: Presedintele, staful Universitatii, studentii si sponsorii despre aceste atmosfera de proslaviri: Dumnezeu si…. Ponta?
  E doar un semnal de alarma!!! „Veghiati sa nu cadets in ispita”!

 8. Inca un cutit infipt in inima crestinismului autentic. Asa pastori …asa oi(capii). Inca o reduta a cazut. Minciuna si un mincinos au fost proslavite de „aparatorii(oare) ai adevarului. Este cel mai trist eveniment al acestei campanii murdare. Frate Paul, ar trebui sa aveti curajul sa explicati public aceasta manevra. Semneaza un biet crestin cu inima amarata. (Am un sentiment acut de jena)

 9. Mă gândesc că nu le-o picat bine profilor de la Emanuel strigăturile pesediste adulatorii la adresa lui Ponta. Tot răul spre bine: în dreptul meu cred că cei de la Universitatea Emanuel și-au învățat lecția, iar data viitoare când va veni vreun politician la universitate îi vor spune din timp că poate să vină însă fără zbieretele admiratorilor. Și fără împărțirea de manifeste electorale, desigur, că doar și astea au fost la ordinea zilei.

 10. Cine o fi scris mesajul lui Ponta, sa induca in eroare pe evanghelici Slabi de inger? Domnul Paul Negrut sau Flori Ianovici (Florin a avut ca indrumator la doctoratul in drept pe „preacinstitul” Adrian Nastase, dupa cate se spune, poate are o datorie fata de acesta!?), sau altcineva cu interese meschine, si fara profunda frica de Domnul Dumnezeu!
  Ar fi bine ca cel ce impinge pe Ponta intre evanghelici, sa stie ca face un mare pacat… Sa nu uite ca Domnul Dumnezeu nu doarme. El vegheaza iar noi pe El il Slavim!

 11. Vedeti dvs cand l-a tradus pe C. Coposu nimeni nu s-a sesizat.Era acolo Congresul unui partid din M Britanie si ce cautam noi acolo? Ce cautam noi in politica ? Da suntem cetateni si vrem sa fim onesti dar Biserica ar trebui sa fie neimplicata politic ca se creaza tensiuni intre membri care intotdeauna vor fi de dreapta sau de stanga .

  • păi în cv-ul domnului paul negruț apar două distincții de stat. una britanică și una românească. prima de cavaler nu-știu-ce în 1990 și a doua în 2000 pentru servicii aduse patriei.
   să nu uităm că numele lui paul negruț a fost rostit pentru prima dată în 22 decembrie 1989 la tv de ion iliescu cînd a fost invitat să facă parte din conducerea țării împreună cu doina cornea, mazilu, etc. doar că el nu s-a dus. pentru asta a putut să mai stea de v orbă din cîd în cînd cu ion iliescu.
   să spun mai mult?

   • http://core.kmi.open.ac.uk/display/337714
    aici se găsește teza de doctorat a lui paul negruț. probabil că cel mai interesant este capitolul 5 al ultimei secțiuni: crucea, ciocanul și secera: o sinteză românească.
    am donat unei biblioteci exemplarul meu din biserica și statul al aceluiași autor, așa că nu pot face acum o comparație. poate face el…

    remus (și mai cum?), poate ar fi interesant de căutat sursele, documentele și oamenii care au marcat financiar emanuelul (biserica și școala), dacă tot a fost vorba de bani de la guvern pentru școli confesionale și refuzul lui paul negruț de a accepta bani pentru biserică. știați că biserica emanuel a fost cea mai mare investiție din județ în anul 1994?

 12. Eh, ce e aici e nimic fatza de ce-a fost cand episcopii au primit vestea increstinarii imparatului. Pana la convocarea de catre acesta a unui Congres nu au mai fost decat cativa pasi, iar pana la panegiricul lui Eusebiu doar un salt. Mai avem ani de recuperat…

 13. cred ca un raspuns ar fi ca tu, frate, nu il cauti pe Dumnezeu! alt raspuns poti sa ti-l dai tu foare simplu, daca raspunzi fara nici o suparare la urmatoarea intrebare: Cati pierduti/rataciti s-au intors la Dumnezeu prin lucrarea ta (intrebarea ta) – si – cati pierduti/rataciti s-au intors la Dumnezeu prin lucrarea (intrebarile) fratelui Paul?

  • ţi-a picat fisa cam tîrziu. a trecut ceva timp de cînd a apărut postul ăsta şi era scandalul în plină desfăşurare. poate te prinzi mai încet decît mine.

   sau alt răspuns ar fi cîte prostii a făcut paul şi cîte am făcut eu… deci el conduce!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s