Iuda plauzibil


sursa: istokphoto/http://news.discovery.com/history/religion/gospel-judas-ancient-text-130408.htm

Circula acum cîtva timp o variantă a trădării lui Iuda ce se voia plauzibilă, dar nu se putea verifica. Tocmai de aia părea plauzibilă. Mi se pare că e verișoară cu teoria conspirației.

Cică Iuda de fapt s-a dus la preoți, s-a angajat să-l trădeze pe Isus, dar era dezinteresat de bani și de actul în sine. El voia altceva. El voia să declanșeze sfîrșitul lumii și instaurarea Împărăției. Naționalist sau nu, adică cu largi temeiuri spirituale, Iuda a preluat inițiativa. A gîndit, adică a conspirat cu preoții, dușmanii declarați ai lui Isus.

Varianta asta spunea că Iuda era mai deștept ca toți, că altfel cum ar fi intuit ce avea să se întîmple după arestarea lui Isus? Isus s-ar fi eliberat spulberînd totul cu legiunile de îngeri ce-i stăteau la dispoziție. Romanii ar fi fost o amintire, Israelul liber, iar Iuda din spatele cortinei, eroul zilei.

Evidențiat sau secret, importanța lui atingea apogeul. Lui și doar lui îi funcționaseră rotițele. Restul erau pe dinafară. Putea tranșa cu preoții, dacă mai era nevoie, putea ocupa locul doi în Împărăție. La dreapta lui Isus. Putea sugera cine să ocupe locul din stînga lui Isus. Asta da răsturnare de situație.

Sună cunoscut? Unde am mai auzit în ultimele zile baliverne cu justificări pentru fapte asemănătoare? Justificate. Pentru aranjarea lucrurilor. Ca să meargă bine. Cu Dumnezeu înainte, era mai bine! Acum cu succesuri aranjate parcă ne unge mai bine. La eu.

Răsturnare de situație? Nu. Era mersul firesc al lucrurilor. Banii au aranjat totul. Legăturile, cunoștiințele, șoaptele și aranjamentele au făcut ca totul să meargă conform planului lui. O confirmare a planului mare a lui Isus. Împărăția cu o anexă.

Dar această teorie are un punct slab. Este trecut cu vederea de majoritatea ascultătorilor din cauza impactului imediat. A!!! Iuda era inteligent! Iuda nu era chiar așa de rău. Păcat că s-a sinucis! Dacă mai rezista cîteva zile?

În primul rînd să vedem ce este trădarea, ce avantaje prezintă, cine și de ce trădează. Care este rolul trădătorului și ce speră acesta să obțină?

Pe Iuda îl auzim comentînd o singură dată despre bani, fără să fie interesat de altceva: locul pe care urmează să îl ocupe, locul pe care îl are sau orice altceva legat de viitor. Cu toate acestea dacă acceptăm rolul lui Iuda ca trădător cu bune intenții ce ar fi amorsat apariția Împărăției cerurilor, e clar că el nu corespunde profilului prezent în scrierile NT.

Dorința sa de a controla mersul evenimentelor manifestată prin negocierea cu preoții establișmentului iudeo-roman, încasarea plății și așteptarea momentului oportun îl plasează pe Iuda în cadrul tranzacției clasice în care sunt incluse inițierea, desfășurarea, finalizarea și exploatarea în propriul interes. Acest proces îl definește pe Iuda ca fiind un participant la un act cu risc ridicat, o trădare tipică cu un obiectiv declarat, cunoscut. Beneficiile lui vor fi în funcție de rezultatele actului trădării.

Ce beneficia Iuda dacă îi reușea trădarea: de 30 de arginți, de o eventuală apropiere de persoanele cu autoritate. 30 de monede de argint par foarte puține pentru miza pusă în joc de Isus: inițierea Împărăției, sfîrșitul stării de fapt în Israel. Schimbarea valorilor în societate. Dacă Isus era lichidat nu se schimba nimic în societate.

Zicea cineva că „Nevoia de control este nevoia de a deţine accesul la iniţierea, desfăşurarea, finalizarea şi impactul unui proces în care sunt implicaţi partenerii de comunicare. De multe ori, ea se manifestă în corelaţie cu nevoia de valorizare – dorim să ne demonstrăm abilităţile de a aranja o situaţie într-un mod considerat satisfăcător de către participanţi şi observatori. În carieră, încercăm că demonstrăm abilităţi de lider.”

O trădare presupune însușirea concepțiilor celor ce beneficiază de pe urma trădării. Un trădător presupune mai multe decît se vede la prima vedere. Să mai încercăm a doua vedere?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s