Viitorul sună bine?


sursa: http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=567225

În anii 80 se spunea, cu o anumită doză de ironie, despre institutului teologic baptist de la București că este o școală profesională de pastori. Avea un număr foarte limitat de absolvenți și un nivel foarte scăzut al educației. Dar exista. Vina aparținea în mare parte guvernului comunist și departamentului cultelor ce limitaseră la 10 absolvenții fără să permită o altă admitere. Dar, statutul cultului baptist spunea că pastorii pot fi aleși dintre membri oricărei congregații, fără să fie nevoie de studii teologice. Simptomatic poate, erau preferați intelectualii ce se puteau exprima mai bine.

În anii 90 s-a dezvoltat institutul biblic al bisericii baptiste Emanuel din Oradea. Poate cu un ethos un pic mai destupat, dar tipic baptist. Mai destupat pentru că ereau admiși și studenți penticostali, adventiști și ostași. Au urmat promoții de absolvenți ai secției de teologie pastorală. Exista și o secție fără frecvență ce dădea posibilitatea celor ce erau deja activi în biserici să dobîndească o diplomă universitară în domeniu pastoral.

Bucureștiul și Oradea produceau pastori după chipul și asemănarea lor. Unii mai liberali, alții mai conservatori. Unii mai academici, alții mai orientați spre slujire. Dar și unii și alții au întărit sistemul, au devenit pastori și atît. Bineînțeles că exagerez, dar după 25 de ani de libertate pun la îndoială sistemul învățămîntului teologic pastoral din țara noastră, în general. Sistemul nu a dus la întărirea bisericilor, la înmulțirea lor, la o mai bună finanțare a celor două școli de teologie, la o mărire a numărului de credincioși.

Nu sunt atît de limitat să cred că doar neajunsurile acestor două școli au dus la plafonarea baptiștilor, dar se ridică o întrebare legitimă: în ciuda facilităților, a finanțării, a libertății în general, a deschiderii spre libertatea religioasă, a multor edituri și o profeției lui Iosif Țon din cartea Adevărata credință, că va urma o explozie a credinței creștine evanghelice, așa ceva nu s-a întîmplat.  Cu toate că părea foarte roz, viitorul cultului baptist după 1989 nu a sunat atît de bine pe cît se așteptau unii proroci, astfel că nu s-a realizat adeziunea în masă la credința într-un Dumnezeu personal și practicarea credinței într-o biserică neliturgică.

În anii 70-80, acuzați că importă un sistem extra-eclesial Navigatorii au implementat un sistem de educație informală cu accent pe ucenicizare. Apoi acest sistem a fost demontat de legalizarea școlilor confesionale din anii 90. Cu toate acestea, în Noul Testament nu avem un model extra-eclesial, dar nici unul ultra-eclesial, adică unul care să producă pastori per se.

Chemarea la Cristos nu este înlocuită prin chemarea la o biserică, după cum chemarea de a păstori nu trebuie monopolizată de școlile teologice. Oricum nu toți absolvenții acestor școli devin pastori, după cum nu toți absolvenții ies la pensie ca pastori. În plus va exista o dată în care necesarul de pastori va fi acoperit. Ce se va întîmpla atunci cu cele două școli? Se închid cele două școli profesionale?

Ca urmare, care ar fi soluția? Sau soluțiile…

Subvenționarea școlilor de la guvern sau din altă parte nu mi se pare viabilă. De ce s-ar păstra forma în detrimentul fondului? În alte domenii vedem vînzători la piață cu diplomă de inginer, sau manichiuriste cu trei diplome: una în drept, alta în finanțe-bănci și alta în alimentație publică. Ce facem cu cerea și oferta în Împărăția cerurilor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s