Viața dată peste cap… (2)


sursa: http://www.mountain-associates.co.uk/life_positions.html

Zicea cineva că Dumnezeu a greșit profund cînd l-a conceput pe om: moare cînd ajunge în culmea existenței sale!

Din perspectiva mea mi se pare că moare prea tîrziu. De cele mai multe ori nu mai poate să se bucure că trăiește. Ba chiar încasează dincolo de ceea ce îi este destinat natural. Chipurile, ca să se bucure de o viață mai lungă.

O particularitate a traiului pe muchie de cuțit este viața în proximitatea morții și tot ce decurge de aici. Lucrurile ce pînă ieri păreau extraordinare par banale. Incidența trecerii dincolo te face să oscilezi între două extreme: 1. chestia asta pentru mine nu e importantă; 2. chestia asta se poate, deci e importantă. Paradoxal.

De exemplu o prăjitură ce îți plăcea foarte mult ajunge să fie banală pentru că e doar o prăjitură. Cînd gloanțele îți vîjîie pe la urechi nu mai contează o mică plăcere. Pe de altă parte, în pauza dintre lupte parcă e exact ceea ce îți lipsește. Deci, contează.

Dar, printre atîtea proiectile de mare calibru ce iau vieți, cu vuietul de război bubuind în timpane, ceea ce este important dispare, dacă nu este vital. Îți reconsideri necesitățile, urgențele, preferințele. Ieri nu mai e atît de important ca azi. Mîine poate nu există.

Să mîncăm și să bem căci mîine vom muri, nu rezonează pentru că a mînca și a bea nu este relevant. A suferi sau a nu suferi e altceva. Și atunci te-ntrebi care e rostul.

Viața? Moartea? Ei? Eu? Noi?

Trecutul? Prezentul? Viitorul?

Fiecare zi ce nu moare e o zi cîștigată. Lozincile n-au putere aici. Clișeele? Viața e un clișeu penibil în lipsa adevărului. Pentru că numai Adevărul contează. Restul e o caricatură. Cîteodată foarte periculoasă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s