Omul, acest animal politic…


sursa: http://istoriiregasite.wordpress.com/2013/05/16/ideologiile-secolului-xx/comunistii-marx-engels-lenin-stalin-si-mao-afis-chinezesc/

Ne certăm ca și chiorii. Chiar ne înjurăm. Dacă unii-i cred pe alții proști de-a binelea, ceilalți sunt convinși că primii sunt cretinii pămîntului. Ajungem casă cu durere-n suflet. La teve toți luați la tăbîrcă. Ne amărîm și așteptăm dimineața să le-o servim oponenților. Începe o altă rundă.

Vă sună familiar? Cred că da. Doar că acestea sunt amintirile din 1990. Exact. Exact ca acum.

Ne fitilăm, ne fudulim și ne oțărîm. Ne batem cu pumnu-n piept. Sau îi batem cu palma peste obraji. Mai direct, le-o tragem la moacă.

Gîndești că e vorba de Iohannis passion. Sau de Mein kampf lui Ponta. Ază am auzit că mai-știu-eu-care draivăr de la formula I nu mai e în nu-mai-știu-eu-ce-echipă. Doldora de bani. Am sărit cu gura că ar putea intra-n politică. Replica m-a lăsat ca la dentist:

E PREA CINSTIT PENTRU AȘA CEVA!!!

Eram întrebați dacă n-am vrea modelul suedez sau japonez. Eram sătui de cel sovietic, de cel socialist român. Eram încîntați cu modele peste modele. Apropos, de ce dacă un candidat nu își pune-n practică programul nu este pedepsit cu tot atîția ani de pușcărie cît a durat mandatul său/ei?

Și după 89 ne-am procopsit cu modelul românesc de democrație autentică suis generis: la noi ca la nimeni! N-a contat și nici nu mai contează minciuna, hoția, falsul, lăcomia, mîndria, batjocora și nici legea. Ai impresia că nu mai contează nimic. Dar nu este adevărat că nu contează nimic, că asta ar însemna că nu ne mai atinge nimic. Din contră. Toate astea ne ating, ne aduc mari prejudicii.

Un alt punct de vedere este că indiferent cine cîștigă alegerile nu o să ne fie mai bine. Ieri am întrebat pe cineva dacă votează. A zis că nu. M-am mirat. Zice: ultimul buletin pe care l-am avut era pe spate numai ștampile și ștampiluțe. Toți au promis că dacă-i votez va fi mai bine. N-a fost. M-am convins și m-au convins că nu merită să votezi că nu se schimbă nimic.

Și asta e corect. Peste noapte n-o să se schimbe nimic. Chiar dacă am cîștiga (un război), am avea de îngropat morții, de plătit facturile, de curățat molozul și de refăcut ce a fost distrus. Asta cere timp. Sacrificii.

Dacă cel ce cîștigă are cele mai bune intenții…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s