Creștinismul, încotro?


Europa a declanșat două războaie mondiale. Sau mai bine-zis, Germania a declanșat două războaie mondiale. În ajunul primului papa a chemat la o conferință de pace. N-a fost băgat în seamă. Interesele politice, naționalismul, lăcomia și mîndria au făcut milioane de victime. Mă gîndesc că astea sunt păcate. Sau poate draci, demoni, că altfel nu-mi explic puterea lor.

Ce-au avut de spus creștinii din cele două tabere ce se omorau cu bucurie? Mai nimic. Sau nimic important. Pentru că n-au reușit nimic. Poate n-au făcut nimic. S-au considerat din altă lume? N-am apucat să-i întreb.

În cel de-al doilea unii-l credeau pe Hitler Mesia. Și-l sprijineau pentru că lupta împotriva bolșevismului ce lichidase biserici, ordinea normală, etc. Creștinii de la noi s-au făcut legionari. Mai toți preoții erau gardiști. Era o mișcare națională. Împotriva exteriorului, a roșilor, a rușilor, a evreilor, a ungurilor, a românilor-ne-neoș. Chiar și a pocăiților. Au apărut legi noi, restrictive. Propagate de creștini. De ăia mai verzi.

Ce i-a motivat? Dragostea de țară? De biserică? De Dumnezeu? De rege? De Legiune? De mareșal? O dragoste monstruoasă. Sau una diabolică. Dacă cele două se pot juxtapune. Ceea ce azi criticăm că este dragostea homosexualilor și lesbienelor. Ceva împotriva firii.

Ce-au făcut creștinii? Creștinii adevărați nu au ieșit în evidență. Povestea un pastor penticostal, acum la Domnul, că în zilele alea o familie căuta să se ascundă că era căutată de poliție. Au bătut la ușa unui pocăit și acela le-a spus că nu poate călca legea și nu poate minți. Au bătut la ușa unui creștin și ăla a spus poliției că nu-i cunoaște pe cei căutați. Și nici nu-i cunoștea. Dar le-a salvat viața.

E o lecție. Să-ți riști viața ta, averea, copiii pentru niște străini fugari. Poate ceva asemănător cu povestea lui Jean Valjean căruia episcopul catolic îi dă, chipurile, argintăria pe care tocmai o furase și confirmă în fața polițiștilor că i-o făcuse cadou. O altă lecție.

Și se pare că n-au fost singurele.

Creștinismul dispare încetul cu încetul. A fost șters din istoria Uniunii Europene. Se estimează că există la ora actuală circa 5%, maximum 10% creștini activi în Europa. Sub 7,5 milioane. Cei care contează. Să nu ne mirăm că izbucnește un nou război. Poate un altfel de război. Să nu ne mirăm pentru că lumea nu se va schimba în mai bine cu tot progresul economic. Lumea se duce pe calea ei.

Care este locul nostru în această lume, în acest război?

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s