Tigăile credinței evanghelice române


Periodic românii dau buzna în magazine. La deschidere. Aceiași oameni care stau la cozile Sf Parascheva, la fasolea națională de 1 Decembrie și la paharul de vin gratuit de la surechiul ardelean. Se rup uși, se dizlocă membre, să sfîșie haine și se leșină asimptotic. Ba chiar și isteric. Jandarmii, paznicii comunali și bodigarzii nu mai fac față.

La piece de resistance este tradiționala, indispensabila și omniprezenta TIGAIE! Se cumpără cu legătura. Cu kilogramul și dacă s-ar putea cu baxul. Ba unii nu s-ar sfii să le ia cu kontaineru!

Pentru mine, pentru mama, pentru fiică-mea, pentru vecina, pentru fiica lu vecina, pentru fiica lu fiica lu vecina, recte nepoată-sa.Tigăi pentru toată lumea.

Tigaia a devenit un panaceu. De fapt PANACEUL. De n-ar fi tigaia, s-ar sfîrși lumea. Trupele ruse s-au oprit un timp la granița Ucrainei că nu aveau tigăi. Le-au luat bișnițarii moldoveni ce le introduceau ilegal pe calea aerului cu dronele. Cînd o să apară la granițele Moldovei, în loc să sape un șanț antitanc pentru oprirea blindatelor rusești, patrioții vor elimina toate tigăile. Va fi îndeajuns. Rușii vor cere pace.

Noi așteptăm aici tigăile americane. Unele și-au făcut apariția la Deveselu. Altele la Kogălniceanu. Nu degeaba acolo s-a ținut o etapă importantă din Master Chef…

În fine, că tot am făcut o introducere și am deviat de la subiect, adică de la tigăi, să revenim. Care sunt tigăile credinței evanghelice române?

Definiție! Definiție!

Tigăile credinței evanghelice românești sunt: baticul, lungimea fustei, la alții cravata, verigheta, ceasul de la mînă și în ultimul timp bătutul din palme și rugăciunile cu ochii strînși închiși că vezi stele albe sau verzi. Și să nu uit: consumul de alcool și închinarea în fel și chip, nu în duh și adevăr…

De ce sunt astea tigăi? Frate, ne jignești?

Eu?

Păi sunt tigăi că la ele dau buzna cam toți cei ce vor să sublinieze că sunt sfinți. Nu poți să fii sfînt dacă n-ai o poziție în legătură cu aceste tigăi. Cele mai accesibile. Cele mai ieftine. Cele ce durează cel mai mult. Ba, ca să le pună capac, mai impun controlul și interdicția relațiilor sexuale dacă cumva se folosesc mijloace anticoncepționale. Asta e o tigaie mai sensibilă, dar se descurcă comitetul. Că e ales. Și știu cum să jongleze cu tigăile.

Apoi mai sunt tigăile despre botez. Despre punerea mînilor, despre… Dar ce mai vorbesc și eu? Destul a vorbit Pavel despre ele.

Mă tot întreb: de ce se ajunge la tigaie? Că nu este altceva de discutat? De făcut?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s