Isus în Absurdistan (2): ar fi fost bun Isus de pastor?


Isus mergea prin Absurdistan. Nu era Absurdistanul lui. Era al nostru. El a creat Pămîntul, noi – nu Diavolul – am creat ce este azi pe el. Adică Absurdistanul.

În primă instanță am văzut cum Isus încălca sabatul de dragul unui păcătos, fiind criticat de mai-marii sistemului religios ai zilei. În cel de-al doilea ne vom îndrepta atenția spre un alt aspect al Absurdistanului: dragostea față de autoritate.

Dacă citim evangheliile cu ochelari de pastor, nu ne vine să credem: Isus nu respecta autoritățile. Sau mai bine zis respecta autoritatea, dar nu autoritățile. Mai ales pe cele religioase. Cu Pilat n-a fost rău, dar cu marele preot și cu Irod a fost de-a dreptul nașpa. Oare Isus s-a rugat pentru conducători? Hai să nu ne dăm cu bănuiala…

Și așa mi-am pus întrebarea: ce s-ar fi întîmplat dacă Isus s-ar fi dus la unul dintre seminariile noastre academice? Sau la amîndouă. Oare ar fi avut probleme? În primul rînd nu știu dacă ar fi primit girul sinagogii. În al doilea, oare ar fi rezistat discuției de la comitet? Oare pastorul și-ar fi pus semnătura pe recomandare, dacă totuși comitetul i-ar fi dat-o? Și chiar dac-ar fi primit recomandarea, nu cumva cineva ar fi dat un telefon să-l sape? Să-i pună pe cei de la seminar în gardă: aveți grijă, ăsta are o problemă cu autoritatea!

Pastorul instituției l-ar fi chemat la o discuție între patru ochi ca să-l întrebe despre chemare. Despre cine-i tata? Cine-i mama? Cum s-a născut? Cîte complicații!

Mă întreb dacă ar fi fost admis la seminar, unde ar fi făcut practică Isus? Care sinagogă l-ar fi primit? Ar fi ajuns din nou pe străzi, printre cerșetori, orbi, prostituate, vameși, leproși și necredincioși. Bașca ucenici. Chiar așa, cum e să ai ucenici și să fii acuzat că ai o problemă cu autoritatea? Ce învață ăia de la tine? Ce propagă ăia prin popor, prin sinagogi?

Ajungînd în anul trei, oare care ar fi fost titlul lucrării de licență a lui Isus? În Absurdistan? Simplu: Cum să faci 12 ucenici și să mori pe o cruce. Acum vreo 25 de ani un proaspăt ales pastor a spus sinagogii că dacă nu face 12 ucenici în trei ani să fie dat afară. Poate se credea Isus. N-a făcut ucenicii și nici n-a plecat. Nu, nici n-a murit pe cruce. Pe niciuna. A murit pe altceva…

Parcă văd ce fețe lungi ar fi făcut comisia de licență. Asta-i bibliografie? Numai Biblia? De ce nu ți-ai ales un subiect mai simplu, despre dărnicie, mersul la biserică, cine și cum se dă cina, etc? Măi băiete, tu ai o problemă cu autoritatea… Cum ai ajuns tu în anul trei?

Și presupunînd prin absurd, că Isus ar fi trecut de licență și o sinagogă l-ar fi chemat să predice, ar fi rezistat Isus interviului de la comitet? Ce ar fi scris în autobiografie? Sau în CV? Care ar fi fost scrisoarea lui de intenție? Care ar fi fost răspunsul său la dorința comitetului de a construi o sinagogă cu o capacitate dublă de locuri cu aer condiționat? Ce răspuns ar fi dat Isus la cîte coruri trebuie să aibă sinagoga, cîte repetiții pe săptămînă sunt obligatorii și cu cîte noduri trebuie să înnodat baticul să fie spiritual, nu diabolic?

În Absurdistan lui Isus i s-ar fi spus că meseria de pastor nu-i de nasul lui. Oare cine și-ar fi asumat responsabilitatea de a-i transmite acest verdict?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s