Contează? Sau ce, contează?


Omul este un animal ce gîndește. Spre deosebire de plante. Și este un animal social. Spre deosebire de cele solitare. Ca urmare nu are încotro și își asortează sau își acordează gîndirea la valorile grupului. E adevărat că acum sunt acceptați și gînditori divergenți. Poate ați vizionat filmul Divergent. Cel cu cinci grupuri de oameni ce gîndesc și acționează în cinci feluri. Și cu unii ce se numeau divergenți.

De fapt în afara grupurilor consacrate existau cei fără grup, un fel de paria. Dar divergenții erau o altă categorie. Aveau caracteristicile dominante mai multor grupuri. Ca să se mențină pacea ei erau exterminați. Etichetarea și înregimentarea se făcea după un test, dar candidatul opta pentru oricare dintre grupuri.

Lumea reală este un pic diferită, dar nu foarte diferită. Creștinii au fost lichidați la început să se mențină pacea. Apoi ereticii au fost lichidați din același motiv. Ce nu face omul pentru pace? Chiar și moarte de om. Mai țin minte lozinca din perioada comunistă cu care se încheiau cererile către autorități: Trăiască lupta pentru pace!

Dacă faci parte dintr-un grup, grupul te apără. Dacă faci opinie separată ai mari șanse să te transformi în victimă. În Africa albinoșii sunt omorîți de negrii. În Gaza El Fatah era lichidată de Hezbolah. Și împreună îi lichidau cînd mai aveau timp pe evrei.

Acum suniții îi lichidează pe șiiți. Șiiții pe suniți. ISIS omoară numai șiiți, trădători, spioni, creștini și păcătoși. Apoi americanii omoară pe cine au chef. Unde au chef. Cam așa și soldații Israelului. Cel puțin ăștia nu sunt în NATO și nu prea vin pe la noi. Americanii se mai îmbată, mai dau peste oameni cu mașinile lor mici și oamenii mai mor. Ușor mai mor unii… Statul nostru a semnat convenția aia cu americanii, că indiferent ce face un soldat american el nu este judecat aici, de noi, ci acolo, de ei. Ce bine că nu am semnat convenția asta cu toate țările din NATO! Contează?

Gîndesc cu voce tare. N-am nimic cu americanii. Nici cu rușii n-am, dar ei sunt mai aproape. Și ce, contează?

N-am nimic cu evreii, cu musulmanii sau cu creștinii. Cu toate că am cîteva lucruri comune. Dar pentru unii nu contează. E ca în Divergent. Nu este ca noi, nu contează, la moarte! Sau nu este previzibil ca noi, contează, la moarte!

Je suis divergent!

Contează?

2 comentarii la “Contează? Sau ce, contează?

 1. Da , sunteti ! Si va multumesc ca , din cand in cand , mai deschideti mintea si unia ca mine ! Poate vor mai fi si altii …. Chiar m-as bucura sa fie …

  P.S.
  Sunteti un om foarte curajos ! Citindu-va pe dumneavoastra am inteles ce-a vrut Dumnezeu sa spuna atunci cand a spus ca doar in neputinta isi arata El puterea .

  • mulțumesc pentru aprecieri.

   eu am înțeles că încă se aplică și

   Prin credinţă au cucerit ei regate, au administrat dreptatea, au obţinut promisiunile, au închis gurile leilor, au stins furia flăcărilor, au scăpat de tăişul sabiei; din oameni slabi au fost făcuţi oameni puternici, au devenit tari în război, au alungat armatele străine; femeile şi-au primit morţii înviaţi; unii au fost torturaţi şi au refuzat să fie eliberaţi, ca să obţină o înviere mai bună, alţii au îndurat batjocură şi biciuire, şi chiar lanţuri şi închisoare, au fost împroşcaţi cu pietre,[f] au fost tăiaţi în două cu fierăstrăul, au fost ucişi cu sabia, au umblat îmbrăcaţi în piei de oi şi de capre; săraci, persecutaţi, chinuiţi, 38 ei, de care lumea nu era vrednică, au pribegit prin pustie şi prin munţi, prin peşteri şi prin gropile pământului.

   Ei toţi au fost vorbiţi de bine pentru credinţa lor, însă n-au primit ceea ce a fost promis, întrucât Dumnezeu a ales dinainte un plan mai bun pentru noi, ca să nu fie ei făcuţi desăvârşiţi fără noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s