Un conciliu fără obiect…


Sinoadele sau conciliile aveau un scop. La început a fost contracararea ereziilor. Apoi organizarea bisericii, reformularea dogmei, etc. Nu se făceau concilii pour les fleurs de coucou… Dar acum există concilii fără obiect. A, nu, era să uit: obiectul este/sunt alegerile. S-ar putea numi alegeri sfinte, dacă…

În istoria bisericii nu se făceau alegeri pentru simplu motiv că Biserica nu a fost o instituție democrată. Ba mai mult, nu se menționează niciunde în Scriptură că diaconii, presbiterii sau episcopii, erau aleși pe un termen oarecare. Se murea în funcție.

În același timp nimeni nu avea chef să călătorească peste mări și țări numai ca să stea de vorbă. Excepție făcînd sinodurile politice în care oarecare episcop era alungat pentru a fi instalat cel iubit de popor (a se citi autoritate, i.e. rege, împărat, papă, prim-ministru, secretar CC al PCR, etc). Dar asta era altă treabă.

Dar acum se poartă paradoxul. Congresul este o forma modernă, dar și depășită, anacronică, dar deloc antică. Este conciliul pentru alegeri. Oricum congresul din 4 în 4 ani mi se pare o șotie năzdrăvană ce încă funcționează după decesul Departamentul Cultelor. Foștii împuterniciți ai cultelor, ofițeri ai Securității Statului  rîd în morminte, congresmenii sunt serioși și pătrunși de importanța actului în sine. Biserica e-n congres. Sau de ce nu, în conclav. Niște cocoși mai trecuți, un fel de păuni smeriți, se întrec pentru funcții: Mai lasă-mă și pe mine! Tu te-ai jucat destul! Uite, lasă-mă încă o dată… După aia te las pe tine! Parcă sunt o ceată de copii în competiție pentru jucăria preferată.

Deja se zvonește de mai bine de juma de an cine va ieși președintele cultului: alesul Domnului. Unsul. Super-unsul. Cel predestinat. Din fragedă pruncie. Din seminar. De la Oradea sau de la București. Pastorul predestinat. La ortodocși un preot poate fi ales patriarh? Nu? Atunci e ca la baptiști. La baptiști numai pastorii au harul de a fi aleși în fruntea cultului. Restul enoriașilor ce susțin doctrina preoției universale conform Mărturisirii de credință n-au.

Și chiar și acesta este alesul aleșilor. Doar Congresul știe pe cine să aleagă. Acumulezi puncte sau bilețele colorate pentru versete ca Tom Sawyer, ai ajuns președinte!

Asta în contextul în care nu prea mai sunt studenți la teologie, se închid biserici pe motive demografice, botezurile ce trec de 10 persoane sunt excepționale. Deci dacă-ar fi să parafrazez dictonul țara arde, baba se piaptănă, l-aș enunța biserica se duce pe rîpă, congresul alege noua conducere. Care e vechea conducere, cu ruj pe buze și roșu-n obrăjiori.

Un comentariu la “Un conciliu fără obiect…

  1. A se poate comenta. Nu stiu despre ce concilu este vorba dar vreau sa fac o observatie la prima parte a articolului. Pentru concilii se calatorea. Nicea si Calcedon a adunat peste 300 de episcopi din toata zola respectiva si in Africa de Nord. La Concilul de la Arles, si am fost vara trecuta chiar pe locul unde s-a tinut conciliul au venit si din Asia Mica ca si din Europa pe care azi o numim de vest.

    Au fost si concilii ca cel de la Ierusalim si acolo nu a fost vorba de erezi ci, cred, de stabilirea unei organizatii in bisrici.

    Iar in a doua parte, ce vrei ss subliniezi tu probabil. am citit prea repede, ca toti astia sunt alesi Domnului, nu a oamenilor. Mie imi „place „cand dam vina pe Domul ca sa ne scoatem basma curata, sau sa ne mascam favoritismele.

    Maria Istoc pour Parnassienne Passagere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s