Ispitirea lui Dumnezeu


Era stabilit: Dumnezeu nu poate să moară, nici să fie ispitit. Tălîmb Satana ăsta!

Mai întîi îi spune lui Isus că dacă-i fiul lui Dumnezeu să transforme pietrele din deșert în pîini. De parcă așa s-a întîmplat și pe vremea lui Moise. Dacă tot ai ținut Ramadamul 24/40, acum ar fi momentul să demonstrezi că ești fiul. Isus nu demonstrează asta, ci își acceptă statul flămîndului confruntat cu ispita originală: gustă și vei deveni ca Dumnezeu. Era mai bine să se confrunte cu pietrele deșertului decît cu pîinile din imaginația Satanei. Și-l trimite la instrucțiunile scrise.

Isus e zburat la Ierusalim pe marginea acoperișului templului. Echilibristică periculoasă pe stomacul gol. Probabil că se întîmpla noaptea că altfel pelerinii ar fi aruncat cu pietre-n Satana ca și pelerinii ce se duc la Mecca. Ce-ar fi încasat-o! Fiului lui Dumnezeu nu i se putea întîmpla ceva groaznic. De exemplu nu-și putea zgîria piciorul la o căzătură. Un Dumnezeu absolut nu putea suporta să-și vadă fiul suferind. Păi sigur. Dar dacă-și rupea gîtul era clar cu nu era fiul lui Dumnezeu, așa că Satana era acoperit. Doar așa scria și-n instrucțiuni. Însă Isus îl convinge că instrucțiunile nu se pot contrazice. Că altfel iese talmeș-balmeș.

În cele din urmă Satana recurge la o schimbare radicală de tactică. Nu-i mai pune la îndoială paternitatea, ci îi oferă un cadou. Politică foarte bună în vînzări. Nu-i spui potențialului client dacă faci asta primești asta, ci îi spui uite îți dau toate astea cu o singură condiție simbolică. Tu ai de cîștigat o lume-ntreagă. Visul oricărui consumator: totul pe nimica.

De fapt era aceiași mare minciună din sales. Deși pregătit, deși cu un master în management Satana nu reușește să-și atingă targetul. Potențialul client nu cumpără. Așa că vînzătorul pleacă. Pînă la o vreme.

Prima dispută la nivelul ideologiei din manualul cu instrucțiuni se încheiase. În trei ani vor urma examenele finale. Satanei îi va fi mai ușor. Școala lui, mai mare, mai influentă, mai agresivă va pune pe fugă mica clasă de studenți ai fiului. Ba chiar dezertează.

Cu atît mai mare e inexplicabila răsturnare de situație din duminica învierii. Căci dacă n-ar fi fost o înviere, Satana ar fi avut dreptate: Isus n-ar fi fost fiul lui Dumnezeu.

Dumnezeu a fost ispitit, a fost omorît și a înviat. Unii nu pot pricepe. Alții nu vor să priceapă. Satana nu vrea să audă!

Advertisements

One comment on “Ispitirea lui Dumnezeu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s