For the sake of argument…


Acest post este o replică la postul lui Teofil Stanciu, Biserica vs spital și școală aflat la https://drezina.wordpress.com/2015/05/27/biserica-vs-spital-si-scoala/ și propune, dacă nu o alternativă, cel puțin un alt punct de vedere.

De acord că ne trebuie biserici. De acord că biserica nu înseamnă ce a însemnat acum 2000 de ani și că trebuie să se facă diferența între biserici și biserici. După cum spunea Teofil, nu poți avea spitale și școli în sate amărîte și nici nu poți face abstracție de moștenirea creștină a poporului nostru. Mă gîndesc…

Dar în același timp văd lipsa de dăruire în materie de învățare și îngrijire a bolnavilor ca o incapacitate din domeniul bisericii. Ba chiar îmi aduc aminte că în Evul Mediu cel atît de hulit, nu numai catolicii, ci și ortodocșii își lăsau averea bisericii pentru construirea de spitale și școli. Doar, doar sufletul lor va purcede mai lin spre locul de odihnă. Și nu era rău. Din contră. Mai ales în Occidentul papilor corupți și amatori de amante unde s-au construit spitale în mănăstiri încă de atunci. Dar nici cu Sf. Vasile cel Mare nu mi-e rușine.

În același timp învățămîntul din biserici a dat startul școlilor superioare, și din școlile episcopale au apărut universitățile. Sau cel puțin așa pretind catolicii. În Răsărit a fost mai greu, dar grecii cred că ne pot da cîteva lecții. Venind mai aproape situația este mai clară și scolasticismul, Reforma, pietismul și Contra-Reforma au destule argumente în favoarea școlilor bune.

Ceea ce vreau eu să spun este că marile catedrale au dat naștere marilor școli. Marile orașe au dat naștere marilor spitale, ambele instituții conlucrînd cu biserica pentru binele omului. După cum știm iluminismul, Revoluția Franceză, anticlericalismul și secularizarea au schimbat datele problemei. Capitalismul, comunismul și naționalismul și nu în ultimul rînd post-modernismul, au reașezat bazele puse de biserică pe o fundație poate solidă în cunoștiințe, dar șubredă în ideologie.

Asta n-ar deranja atît de tare, dacă în această reașezare n-ar fi fost îndepărtate unele valori proprii creștinismului: mila sau îndurarea, dărnicia, jertfa de sine, smerenia, valoarea persoanei omenești și inviolabilitatea vieții, ca să le enumăr doar pe cîteva dintre ele.

În tot acest proces ce a durat cîteva secole biserica a fost deposedată de rolul său tradițional din societate, acela de autoritate supremă. Și cum un rău nu vine niciodată singur, biserica a fost invadată de caractere dubioase, de profitori carieriști, în general de oameni fără scrupule. Calitatea creștinilor a scăzut, impactul bisericii s-a micșorat pînă acolo că în multe cazuri a devenit o instituție anexă a statului. Și aceasta cu întreg concursul ierarhiei ecleziale. Nu că ar fi de mirare…

Cred că nu avem spitale bune și școli competitive pentru că azi nu avem o biserică care să inspire societatea să facă ceva în direcția asta. Cel puțin pe plan local. Tocmai pentru că a recurs la recucerirea terenului pierdut pe vremea regimului comunist biserica și-a pierdut menirea și este desconsiderată azi. În loc să ocupe prima poziție în inima credinciosului biserica a devenit ținta frustrărilor din alte domenii, cum este cel al educației și sănătății.

Aceasta cu atît mai evident cu cît statul sponsorizează și favorizează biserica la fel ca și împăratul Constantin. Dacă biserica este un ong și îi reprezintă pe credincioși, de ce nu o lasă statul așa cum este, pentru a întări învățămîntul și sănătatea care țin de resortul său? Clerului i se poate transmite același mesaj: biserica nu este a voastră, nici măcar a lui Dumnezeu, ci a celor ce o formează.

În același timp, așa cum se poate constata, școlile și spitalele private demonstrează că lucrurile ar merge bine în alte condiții. Ceea ce nu se poate spune despre biserică: nu avem biserici private, ci biserici care servesc credincioșii. Dacă și aici ar merge treaba bine s-ar vedea în comunitate. Ca urmare, animozitățile dintre ne-credincioși și biserică sau credincioși și biserică nu ține de investiții sau lipsa lor, ci de lipsa de implicare a bisericii ce este percepută ca o instituție tot mai străină, mai demodată, mai bogată, mai hrăpăreață sau lumească. E normal să fie acuzată, chiar dacă nu totdeauna este vinovată de așa ceva.

Căci, dacă într-adevăr biserica ar fi biserică, nu altceva, efectele ei s-ar vedea atît în învățămînt, cît și în sănătate.

Ca să mă refer la ale noastre, pe cînd predam la o instituție de învățămînt superior penticostală i-am întrebat pe studenți de ce nu se duc prin spitale să-și pună mîinile și să se roage pentru bolnavii din sistemul de sănătate răpciugos. Totuși l-am întîlnit pe unul dintre foștii mei studenți vizitînd un bolnav din secția de hematologie acum un an. Cum ei se pregăteau să devină profesori de religie am crezut că vor schimba ceva în școli, în mentalitatea colectivă. Spre dezamăgirea lor și a mea personală, s-au lovit de obstacole în bisericile de unde proveneau părinții elevilor, de sistemul corupt al distribuției cadrelor din propriul cult și uneori de obtuzitatea directorilor de școli. Ce ar mai fi de adăugat, mai ales că aceste informații mi-au parvenit direct de la sursă. Probabil că nu multe.

În acest context, închizînd cercul, bisericile, chiar și cele ne-ortodoxe nu fac mare lucru ca să schimbe ceva în comunitate, ba dimpotrivă își bagă nasul în domenii cu altă sferă de influență, cum ar fi politică, drept și administrație, astfel că nu mă miră existența unor cereri de secularizare a averilor bisericești. Pînă la urmă, nu cred că este vorba despre Biserică vs. spital și școală, ci este vorba de Biserică vs. Biserică.

2 comentarii la “For the sake of argument…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s