Dacă Iuda nu s-ar fi sinucis…


Cîștigătorii alegerilor au la dispoziție mulți bani. Foarte mulți bani. Din donații. De la rude. De la prieteni. Ba chiar de la dușmanii. Cu toții știm că alegerile sunt aranjate. Pe bani. Pe bani contra promisiuni. Și angajamente.

La alegeri nu contează trecutul. Trecutul dispare. Dacă nu este șters cu buretele este cel puțin cosmetizat. Contează momentul și în mod sigur viitorul. Cel imediat. Pînă ajungem la cel îndepărtat mai este. Noi să ajungem acolo unde trebuie, și după noi, potopul!

Iuda ținea banii. Ce avantaj! Doar orbii n-au văzut că el era totum factum. Isus se izola. Trecea de partea cealaltă a mării. Se ruga, ținea prelegeri și se ducea pe munte. Pierdea timp prețios. În schimb, Iuda își vedea de treabă. Făcea fund raising. Ducea greul. Risca. Se bătea pentru punga aia, că mulți hoți erau prin Palestina romană. Doi dintre ei au sfîrșit-o cu Isus.

În contrast cu Iuda care negocia, care vedea viitorul imediat, spiritualul Petru se ascunse, plînse și regretase. Ioan fugise pușcă-gol. Iuda s-a dus drept la țintă. Știa că banii vorbesc. A făcut tîrgul. Iuda bătea departe. O dată lichidat Isus el devenea liderul facțiunii naționalist carismatice. Cu Iuda în frunte lucrurile puteau continua pe filiera istorică. Aranjamentul cu marii preoți îi aducea pe linie religioasă lui Iuda locul trei în Israel. După moartea primilor doi el va conduce destinele națiunii.

Securistul Iuda sau turnătorul Iuda ajuns în poziția cea mai înaltă? De ce nu, că doar suntem în țara minunilor! Aici s-au întîmplat cele mai mari minuni. Aici era așteptat Mesia și acest rol i se potrivea ca o mănușă. Va bate monedă, va suna din trîmbițe, va aduna oastea lui Israel și va face război.

Dar pînă atunci își pregătește linia a doua de cadre care să-i asigure o majoritate confortabilă în Sanhedrin. Promovează tineri. Se arată conciliat. Dar nu iartă. Le va plăti tuturor. Zvonurile nu trebuie tolerate. Nu el este hoțul. Nu el este turnătorul. Nu el este securistul.

El este omul destinului. Cel ales. Visul ce devine realitate.

2 comentarii la “Dacă Iuda nu s-ar fi sinucis…

  1. Nu stiu daca te referi chiar la Iuda, sau folosesti istoria lui pentru cazuri mai contemporane. Eu m-am gandit si la varianta indoielii. Iuda nu (mai) credea in Mesia care elibereaza, el astepta o altfel de eliberare, mai palpabila. Voia sa-i dea ocazia sa faca o minune (daca e chiar mesia) aparandu-se de cei ce-i voiau viata. Abia cand a vazut ca Isus nu riposteaza si se lasa sacrificat isi da seama de ce a facut. Dupa teologia lui avea intentii bune: ori e Mesia si va face inca o minune scapandu-si viata (el ramanand cu argintii) ori nu era Mesia pe care-l astepta el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s