Creștinism… de poezie


De mic copil am urît poeziile. Nu le prea țineam minte, mă fîstîceam (nu s-ar zice, nu?) și mai și plîngeam că nu-mi ieșea! Dar, nu vă speriați, îmi plăcea poezia. În serile de iarnă, la gura sobei și în lipsa tatălui plecat în tură de noapte, mama ne citea poezii de tot soiul. De la Somnoroase păsărele, la Peneș Curcanul și mai cîntam uneori și Mai am un singur dor. În șoaptă, pe ascuns ne fredona Trăiască regele în pace și onor…

Școala m-a făcut să țin minte poezii de lemn proletcultiste, rime grele din După melci, iar lapona Enigel încă mă mai bîntuie în nopțile friguroase. Mihai Beniuc, Dan Barbilian, Alecsandri, Goga, Coșbuc, Eminescu, Blaga, Nina Cassian, Tiberiu Utan și Victor Tulbure au fost unii dintre cei cărora nu le mai pot uita versurile. Dar ca orice versuri, dincolo de conținut, ideea poeziei m-a urmărit insistent, dar fără urmări. Nu am murit la Plevna, Grivița sau Smîrdan, după cum n-am arat ogoarele patriei cu tractorul colectivei pentru a scăpa de haturile și răzoarele impuse de proprietatea privată funciară. Visele copilăriei mi s-au spulberat datorită vîrstei, dar n-am devenit acel om de tip nou care și-ar fi pus întreaga viață la dispoziția partidului, a patriei socialiste sau a cauzei proletariatului. Tezele lui Nicolae Ceaușescu au avut efectul invers scontat.

Dar cînd am devenit creștin am observat un alt gen de poezie. Nivelul declamărilor nu trecea de clasa a VI-a (am avut o vecină actriță, așa că știu ce vorbesc), textele autohtone, cîndva poate vîrful de lance al liricii evanghelice miroseau a pășunism, înregimentare și lipsă de inspirație. Nu mai vorbesc de lungimea unor producții ce te făceau să cazi în dese și prelungi răpiri de un anumit gen.

Cina, botezul, nunta și evanghelizarea, dar mai puțin înmormîntarea, Crăciunul și Paștele, erau toate împănate cu texte re sau răs-produse, știute de mai toată lumea pe din afară, dar citite din carnețele editate cu multă pioșenie, dacă nu cu sfințenie de acum tipică. O nouă apariție era copiată mai ceva ca ultima casetă de muzică populară a fraților Petreuș sau ca să vin mai acasă, de o anumită muzică, cea a fraților Groza.

Nimic rău însă în asta. Oricum și muzica a evoluat cu profesioniști foarte bisericoși. Dar dincolo de declamarea textului producțiilor lirice, mesajul, de cele mai multe ori adresat etajului emoțional, nu depășea condiția unei biserici înguste, n-avea o anume țintă programată, ci părea mai degrabă descărcarea unui covor de bombe dintr-un avion ce se tîra cu motoarele păcănind a-melodic. De cele mai multe ori o biserică inofensivă ce trebuia să livreze un mesaj de care depinde viața ta nu reușea să transmită  prin mesajul liric acuta nevoie de Dumnezeu. Era mai degrabă o foială, decît o sforțare, era un murmur, mai degrabă decît un tunet.

Și mă gîndesc că tot astfel a rămas această biserică: avem un creștinism de poezie. Versurile povestesc despre minuni, dar minunile nu se mai re-editează. Ni se recită texte lirice fără accente tragice, cu tablouri cvasi idilice: sărbătoarea roadelor, a copiilor, a tinerilor, a fanfarelor, a corurilor, a școlilor, a grădinițelor, a cantinelor, a excursiilor, a agapelor și a taberelor. Ca să amintesc cîteva doar.

Și ne mai mirăm că la București se va construi cea mai mare moschee din Europa. Și cea mai mare Biserică din Europa. Că cea mai mare construcție e deja gata și-i adăpostește pe cei care aprobă toate legile.

Ne-am băgat creștinismul în construcții. În investiții pe termen lung. Și am uitat investiția pe termen scurt: omul. Omul pierdut. Sufletul. Creștinismul nostru de poezie n-are impact. Botezurile dispar. Convertirile s-au pierdut. Putem doar să scriem poezii despre așa ceva. Creștinismul nostru a rămas la nivelul vorbelor.   Al meselor rotunde. Al congreselor și conferințelor. Al discuțiilor. Al poeziilor. Un creștinism estetic, dar urît și ineficient, în ciuda intențiilor și a cuvintelor frumoase.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s