Nu m-am putut abține sau Cum scarpină concretul banal o apocalipsă românească…


Unii dintre noi au probleme. Unele mai mici, altele mai mari. Unii dintre noi, chiar și eu, avem probleme cu astrele. Sunt meteo-sensibil. Aș prefera să fiu meteo-senil…

Dacă nu văd soarele mă moleșesc. Ba am probleme și cu Luna. Cînd e Lună plină și e lumină mare afară înainte de a mă culca, adorm foarte greu. Așa sunt eu, ciudat.

Dar alții au probleme cu eclipsele și culorile Lunii. Cred că aceste persoane sunt mult mai sensibile ca mine. Dar cel mai mult îmi place că afectați fiind de activitatea acestui astru lipsit de viață, ies public. Își dau cu părerea despre ivinimente. Despre sfîrșituri finale, despre activități militare și despre politica externă a unor state mai mici, cum ar fi Rusia, SUA și China. Ba, mai mult, nu numai bănuiesc, ei știu cînd o să fie sfîrșitul lumii. Curînd!

O scurtă analiză a stilului și a cuvintelor folosite ne dă în vileag un exercițiu clasic de manipulare. Un amalgam de cuvinte cu o adresă vagă ce alternează cu cele foarte precise. Cu cît este mai precisă exprimarea ce n-are importanța, cu atît este amplificată exprimarea vagă, difuză, misterios melancolică. Îți bagă cuiul!

De exemplu, omul nostru spune că a avut probleme cu eclipsa aceasta de Lună. M-a făcut curios. Probleme fizice? Dacă fizice, țin de fizica optică, adică de ce se vede? Zici probleme? Ia d-aici:

PROBLÉMĂ, probleme, s. f. I. 1. Chestiune care prezintă aspecte neclare, discutabile, care necesită o lămurire, o precizare, care se pretează la discuții. 2. Chestiune importantă care constituie o sarcină, o preocupare (majoră) și care cere o soluționare (imediată). 3. Chestiune care intră în sfera preocupărilor, a cercetărilor cuiva; obiect principal al preocupărilor cuiva; temă, materie. ♦ (Mat.) Chestiune în care, fiind date anumite ipoteze, se cere rezolvarea, prin calcule sau prin raționamente, a unor date. II. 1. Dificultate care trebuie rezolvată pentru a obține un anumit rezultat; greutate, impas. 2. Lucru greu de înțeles, greu de rezolvat sau de explicat; mister, enigmă. [Var.: (înv.) problém s. n.] – Din fr. problème, lat. problema.

Apoi ne dăm seama că problemele sale țineau de astrofizică: Luna roșie are totdeauna ceva legătură cu evenimentele ce se-ntîmplă-n Israel.

Hombre: asociezi un absolut, TOTDEAUNA, cu un termen nedefinit, vag: CEVA. Și pot mărturisi: Luna roșie are totdeauna foarte multe legături cu toate evenimentele ce se întîmplă peste tot pe Pămînt. Așa cum și Soarele are legătură cu toate evenimentele. Pentru că și Luna și Soarele sunt vizibile pe tot Pămîntul. Oare este Luna roșie și dacă se vede din spațiu, din direcția opusă Pămîntului? Bănuiesc că nu. Dar nu mă hazardez să spun da. N-am darul…

Bai ză uei: evenimentele pe care urmează să le descrie hombre apocalipticus că se întîmplă în Israel, nu se întîmplă în Israel. Se întîmplă-n SIRIA! SIRIA!!!

Tocmai am vorbit cu un prieten din Israel și l-am întrebat de evenimente. Au zis că-i supără doar incidentele de la punctul de trecere dinspre Siria. Nește mocofani tot vor să dea buzna ca-n Ungaria. Și se iau de grăniceri. Ați auzit undeva de asta? Hei lidero apocalipticus, ai auzit ceva?

Totdeauna Luna roșie e lipită de Izrael.

Lipită fizic? Să ia niște probe! Ce s-au chinuit americanii cu Apollo și rușii cu Lunahodul să nimerească Luna, să vină înapoi! Dar este și o veste bună: Luna roșie apare ciclic și nu are nici o legătură cu Israel. Dacă avea, de ce fenomenul s-a produs atunci cînd statul Israel nu exista?

Tetradele sunt parte a unor vești pe care Dumnezeu ni le aduce mereu.

Exemple de vești? Parte a unor vești? Care parte? Pă concret! Prima partea, a doua sau felul trei? Că am rămas cu gura căscată.

Mereu? Cînd a fost ultima dată? Dar aia dinaintea ultimei dăți? Mereu batem cîmpii apocalipsei poate… cu așa po-vești.

Într-o săptămînă Putin a hotărît să-și mute armata-n Siria.

L-o fi lovit chiar deodată? Nu mai încăpea-n Rusia domle armata.

Stop!

Pregătirea pentru o astfel de mutare, cu trupe, avioane, resurse, necesită o logistică de anvergură. Într-o săptămînă nu se pot asigura nici piloții celor 34 de avioane prezente deja în Siria, nici rezervele lor. Transportul, culoarele de trecere, logistica, informațiile, contrainformațiile, sateliții mutați pe orbite, hîrtiile care să acopere această operațiune complexă, banii care trebuiau să vină de undeva trebuiau gîndiți, planificați, aprobați și puși în mișcare. Cineva trebuia să gîndească planul, să-l verifice, să-l răs-verifice și apoi altcineva trebuia să-l aprobe. De obicei planurile astea nu sunt aprobate de o singură persoană. Biroul/serviciul operațiuni, hărți, dotare, cu cronometrări, înzestrare, kilometri, altitudini, marșrute, consumuri, etc. Ca la grădiniță, ce mai!

O astfel de operațiune externă, nu pe teritoriul Rusiei este mai complicată ca invadarea Crimeii. Cine are impresia că operațiunile au început odată cu aprobarea Dumei se înșală sau e un ageamiu în materie de planificare și execuție a operațiunilor militare.

Lidero apocalipticus ne spune că apocalipsa este la ușă. De ce nu la fereastră? Dacă tot e vorba de Lună…

Și îi dă pe față pe distrugătorii Israelului: După răpirea bisericii, la mijlocul necazului cel mare, Rusia, împreună cu China vor declara război Israelului.

China? De ce? Rusia, de ce? Că au steagul roșu. Bre, s-a terminat cu URSS-ul și cu apocalipsa uresesesască. Calul galben cine e atunci, China? Și Rusia calul roșu? Păi hai să-ți spun: Vaticanul are steagul mai galben. În lume sunt destui chinezi și în alte țări. Ăștia nu vor ataca Israelul? În lume există cel puțin 21 de state cu steaguri naționale ce au cel puțin 50% din drapel roșu. Păi logic, unde-i logica cu Rusia și China? De ce la una-i rasa și la cealaltă culoarea de pe steag ce n-o prea are?

Logic Rusia n-avea cum să facă război cu Israelul că-s prea departe unele de altele.

Logic, nu-s prea departe UNELE DE ALTELE, ci una de alta! Ledero apocaliptensis face apel la limba romana rusticana! A reușit. Și n-avea cum să facă război? Apocaplipticus ingnoranticus, războiul se face, nu se duce, nu se poartă? Habernemsis lingvisticus estum mata! De ce n-avea, nu n-are, ce, războiul este deja de domeniul trecutului? Păi bre bade apocalipsis, dă ce să-i mai declare război mai încolo, cînd zici mata că biserica nu va mai fi, în mijlocul necazului celui mare de tot? Ilogicum panseus est!!! Moare anagramații de necaz!

Miza întotdeauna este Israelul.

Doamne știu că în vechime ai pariat pe Iov și ai cîștigat. Dar pe noi cui ne lași? Cu biserica cum rămîne? Cu Isus ce a murit pe cruce? Și cu toți urmașii lui? Încep să plîng. De cum poate fii asasinat Cuvîntul Domnului. Apocaliptic!!!

Să nu căutați evenimentele cu copiii aceștia (precis) care fug prin Germania (precis). NU. MIZA ESTE ACOLO LÎNGĂ IZRAEL (imprecis, lîngă… precis Israel)

Evenimentele finale? Lidero apocalisus face apel la imaginar. Domle, nu există evenimente finale. Și înaintea existenței noastre s-a întîmplat ceva, cineva, cîndva. Dovada? Existența lui Dumnezeu.

Vă rog…

Sigur, dacă ne rogi dăm din cap și spunem da. Și ne spune că Rusia s-a teleportat lîngă Israel. Asta cucerire a științei și tehnicii ruse. Primesc Nobelul pentru fizică.

Priviți-i pe ei.

CARE EI, MOȘER? Singurii ei de care ne apocalipticești de cap, sunt băieții ăia despre care spui că vor să rupă gardurile lui Orban s-ajungă-n Germania.

Rusia la 1 km de Israel.

Cum de nu zice nimic Israelul? Domle, dați-te o telegramă! Să dea perdelele de la ferestre la o parte să vadă Rusia de la ei din pat! Mamă-mamă ce biznis pe agențiile de turism!

Dar la ora actuală baza militară rusă din Siria se află la peste 150 km in linie dreaptă față de Israel. Lidero apocalisus totalis, ia o hartă. Goglăiește un pic, faceți oameni buni o chetă, trimiteți femeia de servici la librărie să ia un mapamond în mărime naturală și stare apocaliticoasă să vază cu ochii, nu cu ochelari apocaliptici. O fi miop lideru sau cine l-a informat. Prevăd c-o să cadă nește capete. Dacă nu capete, ceva urechi…

Tancurile se așează.

Și patriarhul se întronizează… El lidero preapocaliptikum, tancurile sunt mobile, nu se așează, se șenilează, se masează de către maseuri cu stele mari pe umeri. Stele, Lună, Soare, o coacem de-o apocalipsă la cuptor!

China și Rusia au spus mereu SUA să nu se bage în treburile lor. Aici ai zis bine. Normal. Și reciproca cred că e adevărată.

Cînd se va declara război lui Israel biserica nu va mai fi pe pămînt. Lui Israel nu i se va declara război. Israel e mort. Statul Israel este altceva. El nu este lui. Vezi limba română matrășită. Liderul ăsta apocaliptic are impresia că se află în 1939. Păi apocalipticus ruralis, cine a mai declarat război de atunci, marțienii? Și dacă la început zici că făcea război Rusia Israelului, acuma în mijlocul necazului cel mare de ce-i mai declară război? O fi alt Israel? Spicuiăști prea apocaliptik pentru creierele meu…

Au rămas cîteva zile… luni.. Întrebarea este ce vrei să faci!

Io vreau să îmi fac tratamentele. Analizele sunt bune. Să mănînc, să beau ca să nu mor. Să merg în vacanță, să stau de vorbă cu prietenii, să plătesc facturile și să visez la viitor. Viitorul sună bine!

Pentru cei apocalipto-sensibili: promit să șterg postarea dacă Rusia și China vor ataca în cîteva luni Israelul în mijlocul necazului cel mare care e la cîțiva ani…

9 comentarii la “Nu m-am putut abține sau Cum scarpină concretul banal o apocalipsă românească…

 1. Umblă ,,vorba-n târg” că una dintre cauze ar fi faptul ca aliatul americanilor , ,Quatarul , ar vrea să tragă o ,,gazoductă” către Europa ! Siria şi cei doi aliaţi istorici ai ei , Iranul şi Rusia , normal că nu le convine … şi iacă-tă că Rusia este pe baricade pentru apărarea propriului interes !

  E plauzibilă informaţia , dar eu cred că e mai mult de-atât ! Hai să fim serioşi , suntem în plin război economic ! Asasinii finaciari(sau economici -ştiaţi că există termenul ăsta ) sunt demult la lucru ! Nu vedeţi în ţara noastră : ,,să accesăm cât mai multe fonduri iar cine nu face proiecte este incompetent !” Oare nu se gândeşte lumea că nimeni nu te împrumută pe degeaba ! Nu , pentru că sunt învăţaţi să gândească altfel , după ,,programele inovatoare” ale asasinilor economici !

 2. Reblogged this on Persona and commented:
  Alex Nadaban dezlantuit si enervat la culme de prostia apocaliptica ce bintuie mintile tulburi ale unui lider evanghelic roman. Si de ar fi singurul. Doamne, pazeste-ne de prosti, ca cu desteptii ne descurcam si singuri.

 3. Nici eu nu as vedea in situatia din Siria neaparat semnele sfarsitului lumii; de altfel, cred ca sfarsitul lumii ar putea veni oricand…Insa cred ca s-ar putea sa fie o legatura intre criza din Siria si Israel. Nu una direct, evident. Dar o legatura indirecta e foarte posibila. Pai cine a fost si este in spatele lui Assad? Militiile Hezbollah, care au in spate Iranul (si astfel, indirect, Rusia). Cine pe lumea asta isi doreste cel mai mult sa scape de Hezbollah, sau macar sa scape de presiunea care vine din partea Hezbollah? Israelul. Si cine este una din puterile care sustine lupta impotriva lui Assad? SUA. Si cine este aliatul cel mai de nadejde al Israelului? Tot SUA. Deci ceva legaturi intre conflictul din Siria si Israel ar exista…

  • s-ar putea.

   în altă ordine de idei, citind memoriile evreilor ce au condus și lupta pe acolo, înclin să cred că lucrurile sunt mai complicate decît par. de asta pot hace haz de o prorocie mincinoasă și de proroc mincinos.

 4. Desigur, toti cei ce-au prezis data revenirii Domnului au dat-o’n bara. De asemenea politizarea proorociilor poate duce la ridicol. Totusi, doar ridiculizarea acestor lucruir nu ajuta la mare lucru. Mai intii, dl. Nadaban are o interpretare ateista -nu mai e nimic de asteptat. Scriptura leaga revenirea Domnului de semne’n cer. Am citit ca primii prestini isi puneau mina la ochi seara, sau cind treceau dealul. Ei au crezut sincer ca Domnul va veni in vremea lor; n-au anticipat perioada bisericii. Apoi, de-a lungul istoriei anul sabatic era insotit de evenimente importante. Anul acesta e un an sabatic special. Toate acestea ar trebui sa fie luate in considerare de crestini… mai ales de ce ce-L aasteapta pe Domnul, precum o mireasa mirele. Apoi, nu chiar toate interpretarile profetice au dat-o’n bara. La sf. anilor 70 si ‘nceputul anilor ’80 se interpreta Gog-Magog, domnul rosului, etc, ca fiind o alianta Rusia-China-Iran. Iata ca ea exista drept in Siria. Si mai e un lucru rusinos. Tocmai pe cind nu se racise tratatul cu Iranul, acesta declara ca-n 25 de ani Israelul va dispare. N-a facut interesul nimanui (in primul rind Americii) sa conditioneze tratatul cu Iranul de pacea Ierusalimului (pt care parca ar trebui sa ne rugam-sic!). Miliardele date cadou mulahilor vor fi folosite tocmai spre pacea cetatii sfinte. Ierusalimul a mai fost „inconjurat de osti” dar -omeneste vorbind- a avut macar America de partea sa – in ultimii 50 de ani- dar acum n-o mai are. Desigur ma puteti ironiza; fiind de-aceeasi virsta nu m-ar intimida nu’s ce. Desigur, dvs puteti s-aveti o escatologie diferita. Puteti fi de exemplu adept al teologiei inlocuirii si sa credeti ca Apocalipsa s-a petrecut toata in primul secol (mai putin venirea Domnului) … dar asta nu e neaparat sustinuta de Scriptura… si nici nu are consensul teologilor….Mai exista un amanunt interesant vs. parusia. Zice ca sa grabim venirea Domnului. E posibil ca daca crestinismul mergea in ritmul si forta de la-nceput, Domnul sa fi venit deja… este deci posibil ca „intirzierea mirelui” sa fie cauzata de necredinta si lenea noastra…. Am dezavuat intotdeauna ambitia oamenilor de-a data evenimentul. A ignora insa semnele -lucru pe care tocmai Mintuitorul ne sfatuieste sa-l facem- nu e chiar un lucru intelept. La urma urmei, pot gresi si eu: cea mai mare grija a noastra trebuie sa fie incalzirea globala cauzata de hidrocarburile din SUV-uri. In rest, cu cit Israelul e aruncat mai repede in mare, cu atit mai bine. Trai nineaca!
  PS 1- Tot e bine ca Putin s-a declarat salvatorul crestinismului -din Siria- in timp ce Obama se straduieste sa fie salvatorul islamului. Chestia asta n-a prevazut-o nici macar un interpret escatologic.
  PS 2- Este semnificativ ca Israelul -Orientul apropiat- ramine buricul pamintului.

  • frate bați cîmpii fără grație.

   dacă banal și concret se numește ateist atunci fie, sunt ateist. la fel de ateist ca și mata cînd interpretezi mersul trenurilor, buletinul meteo și cotația dolarului. de ce nu faci asta mai escatologic?

   dacă tot e să interpretăm fii un pic consistent domle! cum s-arunci israelul în mare dacă nu exista acum 70 de ani, deci puteau creștinii să grăbească venirea domnului fără existența statului israel???

   pe vremea războiului din 48, 67 și 73 ar fi vrut să-și bată creștinii gura și blogurile apocaliptice, dar acestea nu exustau și era un pic contra guvernului să spui dă doamne să cîștige israelul. deci atunci n-a fost mai apocalipsă ca acum? și în fond, vorba musulmanilor, dacă apocalipsa aduce tocmai reîntoarcerea lui isus, repunerea în ordine a tuturor lucrurilor și declanșarea judecății, care-i problema, că mor cîțiva evrei? dacă au făcut binele vor învia, nu? sau asta-i soteriologie neconformă cu biblia?

   semne? îți spun eu că 1967 a fost mai apocaliptic ca 2015. sau poate îți mai aduci aminte de criza rachetelor din cuba. să fi văzut apocalipsă atunci. dar n-a fost.

   hai s-o dăm și cu răpirea și să ne batem că suntem, a, post sau pre mileniști.

 5. Multumesc pt raspuns.
  Nu v-am acuzat ca sunteti ateu ci ca ati interpretat in stil ateist. Un analist fin ca dvs tebuie sa faca diferenta. La urma urmelor, exista texte biblice incomode (si pt mine). Putem sa le ignoram sau sa le trimitem in derizoriu. E recomandabil?
  Sa va dau un exemplu interesant dupa mine. La recomandarea unui teolog am citit McLarren –“Un altfel de crestinism”. Am stiut ca ma enervez dar am facut-o. La capitolul Parusia, domnul acesta dupa ce ridiculizeaza rapirea si toate interpretarile dispensationaliste, spune ca trebuie sa asteptam venirea Domnul cam peste 20 mii ani cind zice stiinta –dupa el- Pamintul se va raci. Pina atunci- tot dupa el- trebuie s-avem grija de Pamint –cum ne-a poruincit Domnul- ca sa nu se strice. Altfel unde va conbori Noul Ierusalim? –dupa McLarren. Trecem peste faptul ca dupa el, Iisus era Palestinian… ca e off-topic. Stiti ce ma irita? Nimeni nu l-a ironizat (in afara de mine). Interpretarea aceasta e confortabila pt noi spre deosebire de eventuala apropiata venire a Domnuluii. Avem deci 2 interpretari; care e verosimila?
  Vedeti dvs, eu va respect escatologia desi nu stiu care e; o respect pt ca ma astept sa nu fie cea pe care am invatat-o eu stiti dvs de la cine. A mea este: dispensationalista; sunt pro-sionist, pro-rapire . Toate pacatele! Dar nu putem sa sarim peste Scriptura dupa bunul nostru plac.
  Imi place cinismul musulmanilor. Dar nu se pliaza pe crestinsimul nostru, al niciunuia. Pina una alta, Scriptura zice ca sa asteptam venirea Domnului (ba si Credeul bate acolo); Pavel spera sa ajunga invierea, etc… Un crestinism care s-a pliat confortabil pe lumea asta este deranjat de alarmistii astia fara motiv. Oare chiar fara motiv?
  In ce priveste lipsa mea de consistenta. Nu va grabiti prea tare. In cercurile moisiste pe care le frecventam, Israelul era proslavit in gura mare. Literatura de colportaj cu care m-am hranit o facea la fel. Carol Corbu (alias RW) descria in culori foarte apocaliptice razboiul din ’67. “Agonia batrinei noastre planete” a fost scrisa in timpul lui WWII. Probabil nu va mai aduceti aminte de toate astea. Sunt insa consecvent, chiar daca si termenele date in cercurile noastre au fost depasite de mult.

 6. Ca sa nu ne pierdem umorul, cu voia dvs, o anecdotica adevarata.
  Legendarul lider, apologet si pastor Baptist, Aurel Popescu, a fost anchetat in ’77 cu grupul de memorandisti evanghelici. Dincolo de brutalitata Securitatii, Popescu a reusit sa-si surprinda anchetatorii prin inteligenta, curaj, replici savuroase,etc.
  La un moment, dat ofiterul ii zice ceva de genul: “si sa ma lasi in pace domnule cu povestile despre anul 2000 si sfirsitul lumii”.
  Naivul ofiter a cazut pe mina lui Poescu” nu, nu, d-le colonel ca la evrei anul are doar 360 de zile; asa ca suntem mai aproape decit credeti dvs.”. Uitind roulurile ofiterul se enerva dar nu-si putu ascunde surpriza: “d-le, sa-mi spui exact in ce an ne aflam”….
  Mai este un lucru interesant draga Alex Nadaban, acela in care se zice ca Domnul va veni cind nu ne aspteptam. Morala: sa asteptam dar sa nu predictam. Un poet ca dvs nu poate fi lipsit de emotie la metafora unei mirese ce asteapta si se pregateste… pentru un eveniment peste 20.000 ani? Pina la urma, orice escatologie are in ea o doza de ridicol izvorita din incercarea de-a descifra “lucruile ascunse care sunt ale lui Dumnezeu”. Cine citeste sa inteleaga- ha, ha, ha. Pare cel mai sarcastic verset – intr-o interpretare ateista.
  Cu multa simpatie, DR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s