Extra ecclesiam nulla salus


Mă simt un pic schizo: mă identific cu mine însumi, dar de partea cealaltă mă trag alții. Ispita e mare. Și aici nu mă refer la ecclesia per se. Mă refer la ecclesia noastră cea de toate zilele. Aia ce se produce pe media, pe net, pe te miri unde.

E tot așa de drept că trăim zile mai apocaliptice și că bîntuie fel de fel de prorocii, interpretări absolute, descoperiri și acoperiri mai mult sau mai puțin sectare.

Pe planul intern ne dăm cu părerea despre guvern, mișcări democratice, viitor și, ca tot românul, despre trecut. Rockul, biserica, prim-ministrul, partidele, anaful, președintele, coloanele mai mult sau mai puțin oficiale, prețurile și sănătatea ne marchează viața mult mai incisiv și permanent decît meteoricii boxeri ai unui presupus ministru de 28 de ani. Ce făceam eu la 28 de ani? Mai nimic. Mă întrebam care este rostul meu în lume.

Un talmeș-balmeș românesc cu o presă istericalizantă ce mușcă tot.

Pe plan extern, ca și pe plan intern, se moare. Și se omoare. La Frons s-a deșteptat. Probabil că pînă la urmă vasele alea două construite pentru ruși vor ajunge la destinație, adică în Rusia. Mă întreb ce se va întîmpla dacă experimentul islamist din Franța se va repeta și în alte țări. Evidemon, ne vom inerva. Vom trimite avioane, trupeți și apă minerală ca să stîrpim islamismul terorist. Va dura ceva timp… probabil că mult prea mult.

Discutam mai dăunăzi cu un prieten despre Dumnezeul Vechiului Testament sîngeros. E greu de mestecat cum neamuri întregi au fost omorîte în mod barbar. Nici măcar ca la Auschwitz. Cum de a făcut Dumnezeu asta? Nu se spune că Dumnezeu nu omoară pe nimeni? Și totuși, cîți dintre noi nu gîndim în aceiași termeni ca și Dumnezeul Vechiului Testament cînd ne gîndim la musulmani? Cîți dintre noi n-am vrea să-i lichidăm pe ei, pe politicienii corupți, pe hoți, pe profitori, pe ăia răi?

Îl înțeleg pe Dumnezeu? Poate. Nu-l înțeleg pe Dumnezeu? Mai mult ca sigur!

Și chiar în afara bisericii nu există mîntuire? Nici măcar catolicii nu mai cred așa ceva. Mîntuirea este din, prin și pentru Isus Cristos. Cu toate astea, cu toate că spunem și credem că este prin har, prin credință, în multe cazuri Noul Testament, inclusiv Apocalipsa mult invocată și predicată în contextul cataclismic actual spune că

11. Apoi am vazut un scaun de domnie mare si alb, si pe Cel ce sedea pe el. Pamantul si cerul au fugit dinaintea Lui si nu s-a mai gasit loc pentru ele.

12. Si am vazut pe morti, mari si mici, stand in picioare inaintea scaunului de domnie. Niste carti au fost deschise. Si a fost deschisa o alta carte, care este Cartea Vietii. Si mortii au fost judecati dupa faptele lor, dupa cele ce erau scrise in cartile acelea.

13. Marea a dat inapoi pe mortii care erau in ea; Moartea si Locuinta mortilor au dat inapoi pe mortii care erau in ele. Fiecare a fost judecat dupa faptele lui.

14. Si Moartea si Locuinta mortilor au fost aruncate in iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua.

15. Oricine n-a fost gasit scris in Cartea Vietii a fost aruncat in iazul de foc.

Dumnezeul milei și dragostei îi va trata cu dreptate pe toți locuitorii Pămîntului. Ce trebuie să fac eu, cel din ecclesia, să-i omor?

 

6 comentarii la “Extra ecclesiam nulla salus

 1. ,,Cine ridica sabia , de sabie va pieri !” Nu zice nicaieri ca va ajunge in Iad … Probabil va trebui sa ne asumam sabia …!

  Vin niste vremuri tare , tare tulburi ! Nici nu stiu cum ar trebui sa facem ! Cert este ca daca l-as vedea pe unu ca scoate mitraliera langa mine , as sari pe el … Abia dupa … m-as mai gandi la Dumnezeu , daca am procedat sau nu corect … Pe moment , l-as musca de gat , la propriu l-as musca !

 2. Da , ,,extractia” …!!! Are o vorba cineva drag al meu : ,,Toate sunt bune cu limita ! Dincolo de limita , totul se transforma in prostie ! Pana si prea-multa rugaciune e dincolo de limita !”

  Multe as putea sa spun dar mai bine e sa ma abtin … Statul francez este de vina pentru ca a incurajat , si-a tolerat… ! Inteleg fenomenul ,il inteleg destul de bine , tine de manipularea maselor ! Problema e ca si-au dat seama ca nu pot sa controleze ceea ce ei au ,,protejat” prin legi ,,umanitare” …

  • și biserica ce a deraiat în urmă cu 300 de ani n-a făcut mari minuni… cu toată că lourdes,taize, labri sunt în lumea franceză. revolutia e mult mai atrăgătoare pt individ în comparație cu sfințenia. să nu mai vorbesc de mase și stat

 3. Ca sa controlezi masele privilegiezi minoritatile , ca majoritatea sa se simta ,,minoritara” ! Asa a facut Franta , asa se procedeaza la noi , asa ar vrea sa faca doamna Merkel ! Si totusi imi ,,miroase” a haos controlat … Nu prea inteleg cine ar putea sa profite de acest haos ? America in mod sigur ! Numai ca haosul e provocat din interior , iar aici imi scapa …! Sa-si faca intrarea pe ,,scena” Noua Ordine Mondiala? Pentru ca e clar, haosul cere ordine , dar, de data aceasta, nu o ordine impusa ! Oamenii trebuie sa ceara un sistem in care sa se incadreze ! Si o vor cere , in cor , oricat de opresiv ar fi ! Asa, da, are totul o logica >

  • vine cipul implantat. deja au unul ce îți furnizează o memorie acționată bio. japonezii au făcut acum peste 20 de ani procesoare cu viruși. virușii pot să se încarce cu sarcină electrică, ca atare pot funcționa ca memorie și procesor. la ce dimensiune are un virus, nici nu vreau să știu cîte funcționează deja.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s