Pe de altă parte…


Dezamăgire, dezamăgire, dezamăgire. De trei ori dezamăgire. Generalul sirian beteag era dezamăgit de lipsa spectacolului. Nu protocol, nu tîrguială, nu șou. A fost tratat ca un sărăntoc! Ce eroare…

Cu toții știm că generalul a fost vindecat. Fără bani. Fără să facă ceva. Vreți să spuneți că a face baie de trei ori în Iordan e ceva? Poate n-ați văzut ce mic e Iordanul…

Rezultatul? N-a dat nimeni buzna din Siria la doftor. Nici măcar vreun ministru. Ah! Mint!!! După o vreme a venit împăratul Siriei cu toată armata. Dar nu ca să se vindece.

Vă închipuiți ce viitor ar fi avut Israelul dacă Elisei își făcea publicitate pe Facebook? Pe Google? Dacă avea blog? Dacă avea un ueb paigi sau numai dacă-și făcea un pic de reclamă personalizată? Nu ești pe net, nu exiști. Ce adresă faină ar fi putut avea: elisei_israel@hevîn.com. Oare Dumnezeu are mail?
Cum ar fi sunat anunțul lui Elisei? Poate așa: Vindec cu apa Iordanului lepra, scot argintul viu, leg și dezleg căsătorii… Văd și aud la distanță. Consultanță de securitate gratuită… Rezultat garantat de… Cel de sus!

Ce resurse i-au scăpat din mîini! Venise sirianul ăla cu mălai, cu marfă de import, cu animale… Ghehazi a înțeles oportunitatea. Doar că Elisei era un idealist. Ce perspective profetice ar fi putut ieși… La moment. La lună. La fiecare Paște. La fiecare lună plină. Binecuvîntări la non-stop! Fericire pe bandă rulantă…
Uite, aici ar fi fost un studio radio-tv. O editură. Un seminar. Un program de master. O acreditare la cel mai înalt nivel… Nu? O facultă de medicină. O școală de vindecare. Un liceu sau de ce nu, o grădi de vindecare. Că doar părinții investesc în copii.

Ar fi apărut prima stațiune cu destinație specială, mai ceva ca stațiunile balneo-climaterice. Turismul medical a fost inventat atunci, dar n-a fost exploatat la adevărata sa valoare. Trebuia dezvoltată o rețea. Dacă treaba mergea pe verticală cu Dumnezeu medic șef, de ce să nu meargă și cea pe orizontală cu diversificarea necesară?

Poate pentru simplu motiv că Dumnezeu nu este la cheremul lui Elisei. Lumea era plină de idoli cărora le erau prezentate spre aprobare milioane de cereri. Un idol e acel funcționar pe care noi vrem să-l facem să ne îndeplinească toate dorințele. Adesea uităm însă că Dumnezeu nu semnează condica la ghișeul nostru personal.

Elisei n-a deschis o clinică ca să-l pună pe Dumnezeu în cabinet. Adică într-o cutiuță. Dumnezeu nu era la cheremul lui Elisei. Era exact pe dos: Elisei era la cheremul lui Dumnezeu.

Poate asta ne lipsește și nouă. Să vedem ce vrea Dumnezeu în primul rînd. După ce facem asta lucrurile devin mult mai simple, indiferent cît de complicate ni se păreau.

De Alexandru Nădăban Publicat în 2016

2 comentarii la “Pe de altă parte…

  1. Nu prea ne convine sa vedem ce vrea Dumnezeu nici macar in al doilea rand … E mult mai valabil dumnezeu inchipuitul decat Dumnezeul Cerurilor ! Cum poti sa ti-l inchipuiesti pe dumnezeu ? Imaginandu-ti-l ! Mai versi si-o lacrima ca doar , na , il vezi cu ochii tai ! Lacrima ii autentifica fara niciun echivoc realitatea-i spirituala , ca , inca o data , na, n-ai cum sa traiesti asemenea simtaminte daca n-ar fi si real …… …. As putea sa continui acest joc la nesfarsit , pana la ,,legatura personala cu Iisus ” …

    Si ne mai miram ca ne simtim aici pe Pamant ca in Iad …! dumnezeu e de vina !!!( ,,d”-ul e ,,cheia interpretativa „….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s