Amurgul zeilor?


Ei, s-a cam terminat. După Tăriceanu-n Aula Mare (mi s-a atras atenția, mă conformez), după pesede, a apărut și chestia cu săgeata-n sus. Bun simbol pentru familie! Nu știu de ce aveam impresia că se vor perinda pe la Oradea TOȚI cei ce au ceva de spus în materie de familie. M-am înșelat. Sau am fost înșelat.

Dar dincolo de apariții, de cine ce spune, unde apare și cu cine, este mult mai important să citim printre rînduri, să auzim printre vorbe. Vorba vine… Și dincolo de aulă-ne-aulă, biserică-ne-biserică, eu zic că mai important decît ce s-a spus la vedere, cu martori și mass media, este sau a fost, ce s-a spus în spatele ușilor închise. În odăițe ascunse. Cine știe, unii vor zice: Uite-L ici, uite-L colo! Îl vor căuta, dar nu-L vor găsi.

Deci la amurgul carierei de lider, dar mai ales de politician, ce s-a pus pe tapet? Pe masă? Sau altundeva? Au fost jocurile făcute? Sau nu? A scos cineva asul din mînecă, iepurașul din joben? Era să zic banul din portmoneu, dar m-am abținut. Era doar o figură de stil. Un pamfleț.

Cum au plecat cei ce au venit? Tot cum au venit? Dar cum au rămas cei ce au rămas? Bănuiesc că nu cu gurile căscate. Poate cu promisiuni. Poate cu un protocol. Poate cu un angajament.

Admir înțelepciunea poporului român în cazuri d-astea: spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești. De parcă n-ar ști el cine este… Sau fă-te frate cu puntea ca să treci… ăăă, am luat-o pe lîngă! Știți dvs ce am vrut să spun.

Deci fraților, nu mai reclamați atîta lipsă de sinceritate, spiritualitate, amestecarea politicii cu biserica și nici nu mai criticați aducerea dracilor prin biserici. Tăriceanu sau alții ca el, nu e drac. E politician. Poate o să mă întrebați, da ălalalt, ce e? Să nu sperați să vă răspund tot un…

Nu e nici biserică. E politică. P-O-L-I-T-I-C-Ă! Și gata. Dacă e politică putem face ce vrem. Cînd vrem. Unde vrem. Cu cine vrem. Și vrem! Vrem ca un zeu. Zeu zic? Am greșit. Mai ceva ca un zeu. Un zeu și jumătate.  Și eu care credeam că zeii au murit.

A compus Richard Wagner „Amurgul zeilor.” Toți zeii din mitologia nordică mor. Odin, zeul morții, moare de mâna giganților si a celorlalți zei, care vor aduce victoria în Walhala, dar și ei mor odată cu pământul. Se spune ca pămîntul pe care au trăit odată zeii a fost înlocuit cu lut sau pămînt fertil. Asgard, tărîmul zeilor, va fi pămîntul care va da cele mai puține roade. Loki a blestemat pămîntul și în loc de pămînt fertil s-a transformat în cel mai rău pămînt. Se spune că astăzi că acel pămînt este acoperit în intregime cu pietre.” sursa: wikipedia

Oare ce se va întîmpla cu pămîntul unde s-au întîlnit politicienii? Va fi binecuvîntat sau blestemat? De cine? Cînd?

7 comentarii la “Amurgul zeilor?

 1. Domnul Paul Negrut se cam joaca cu focul ! Turma docila , la un moment dat , s-ar putea sa-si puna intrebari …! Merge cat merge sa te joci cu ,,focul zeilor” …!

  p.s.

  Poate doar asa se deschid ochii oamenilor !?

  • pentru paul negrut politica este singura optiune dinamică a vietii. fără politică viaţa n-are sens. dacă dumnezeu face politică, paul negrut se simte dator, obligat, să facă la fel. cum altcumva va fi ca dumnezeu? şi pentru că are o mare iubisre de sine, dacă dumnezeu şi el fac politică, toţi ceilalţi sunt nişte bieţi amatori. 🙂

 2. Mai cunosc eu pe unul , Tokes , care a luat-o tot pe aceasta cale si n-a iesit bine !

  Ziceam de ,,focul zeilor” ! La ortodocsi si la ceilalti , mere si sa-l furi , mere si sa-l stingi , mere foarte bine cu ,,fa ce zice , nu ce face …” ca , de , e si el om ! La neoprotestanti nu merge , sunt ,,dresati ” de mici sa apere ,,focul sacru” ! Cand vor prinde de veste ca li se stinge ,,candela” , nu-l vad bine pe cel care le-a ,,suflat in luminare” , cat ar fi el de maestru in manipularea adevarului …!

 3. Mda , si sa nu uitam ca a terminat-o in timpul vechiului regim , si , colac peste pupaza , domnia sa era cel care ii testa din punct de vedere psihologic pe vanatorii din doua sau trei judete …, tot in vechiul regim !

  Eu eram in public ,ascultam o predica in desfasurare ! ,,Deasfasurator” era domnul Negrut ! Uneori , prin manipularea adevarului chiar spui adevarul … Depinde de cel care asculta ! De-aceea am zis ca e periculos sa te joci cu ,,focul zeilor ” !

  p.s.

  nu provoca omul sa gandeasca , s-ar putea chiar sa gandeasca …! Iar cand omul gandeste ….., devine liber !

 4. Pentru linistea noastra sufleteasca , biserica (toata , cu toate cele ale sale ) functioneaza dupa aceasta ,,matrita” a clonelor ! Biserica , in schimb , coboara pana-n sufletul individului integrandu-l intre ceilalti fara a-i fi stearsa identitatea ! Aici e diferenta dintre ,,b” si ,,B” …. Primul ,,b” te face sa te simti singur , atat de singur …., pentru ca intre cei multi , tu , de fapt , esti singur !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s