Prorocii prăfuite?


În ultimii 25 de ani ați auzit niște prorocii mai de Doamne-ajută? Nu prea. Din astea mai răsuflate cu căsătorii aranjate, cu hai fraților, o prorocie c-a intrat dom primar, am mai mirosit, e drept, dar mai de departe. Vreau să zic dacă cumva ați auzit niscaiva prorocii autentice, de la proroci calificați sau ne, ceva ce s-a împlinit. Ar mai fi și prorocia cu vindecarea unui diacon din biserica baptistă care a fost exilat din cauza asta. Dar nu se pune pentru că prorocia a fost personală și efectul ulterior a fost comunitar, fără legătură directă cu prorocia inițială.

În schimb avem cîteva prorocii prăfuite de… timp.

 1. România va deveni placa turnantă a credinței creștine spre est.
 2. România va deveni placa turnantă a credinței creștine spre vest

Vă mai aduceți aminte de cei doi vulturi pleșuvi din Cartea junglei? Se uitau în stînga, se uitau în dreapta, țopăiau plini de plictiseală și înțelepciune și se întrebau ce-ar mai putea să facă pe lumea asta. Nu știu de ce, dar realitatea bisericilor evanghelice române se aseamănă foarte bine cu agitația pasivă a celor două personaje de tip cobe. Vulturii nu făceau nimic pentru că așteptau să le pice un stîrv, două.

În rest, mai un scandal, mai un congres, mai un marș, mai un concert al fanfarelor reunite, mai o vizită și o nouă clădire. Am ajuns de pomină așteptînd ca și vulturii să se producă un cataclism, să avem ce mînca, ce rupe în clonțuri. Dacă stau să mă gîndesc, și evident pentru asta îmi trebuie un titanic efort intelectual, nu mai știu pe ce să pun mîna, ochii și rugăciunea.

Iertați-mi tonul negativo-absenteist, dar în ultimul timp nu se mai întîmplă nimic pe nici un front. Poate în Rusia, poate în Siria, poate în Egipt, dar la noi nici măcar de Gigi Becalli nu mai poți să te iei. În rest politică, politicieni, legi, decrete și ordonanțe de urgență. Doar nu suntem pe vremea comuniștilor. Sau fasciștilor.

Mă gîndeam acum cîteva zile la Scrisoarea deschisă a lui Iosif Țon către Patriarhul Bisericii Ortodoxe din România. Nu mă gîndesc la expeditor, nici la adresant, mă gîndeam așa, …în principiu. Scrisoarea asta, așa în principiu, miroase un pic a capitulare. Cum, nu evanghelicii vor schimba România? Nici Europa? Nici Asia? Nici lumea asta? Păi cum e cu prorociile alea? Poate mă înșel, dar dacă nu e capitulare, o fi o reorientare discretă? Baptiștii n-au reușit, carismaticii n-au reușit, să fie ortodocșii? Poate! În definitiv, cu toate defectele menționate, cu hibele pecuniare și particulare, de ce n-ar fi ortodocșii salvatorii? Și mai ales cei din România? Interesant!

Despre baptiști, da, cred că verdictul este corect. Nu s-a făcut nimic în 27 de ani. Nu se face nimic acum. Nu se va face nimic în următorii 27 de ani. Credeți că greșesc? Să vă spun de ce eu cred că nu greșesc. Sau prorocesc?

În școlile baptiste, cu foarte mici excepții, predau pastorii bisericilor baptiste. Știe toată suflarea baptistă, inclusiv pastorii cadre didactice că bisericile baptiste trec printr-o criză de acum cronică. Dacă nu credeți că se știe, citiți revista cultului, Creștinul azi.

Aici există două, probleme.

Prima:

Pe lîngă aportul didactic, în mod normal, un cadru didactic universitar ar trebui să aibă o contribuție esențială la mersul înainte a bisericii. Aceasta însă se întîmplă numai dacă aceștia au o funcție oarecare în biserică. Dacă nu, orice diacon, prezbiter sau ușier poate să le trîntească-n nas ușa bisericii spre pocăință și meditație la textul Scripturii. Nu poți tu Stan Noul Teolog să apari cu o idee nouă. Noi ce-am păzit pîn-ai apărut tu? Și atunci cadrul didactic ori se clericalizează, ori își confecționează un turn sau două de fildeș văzîndu-și de ideile lui mai aparte decît restul bisericii. De aceea între el și biserică se cască o prăpastie atît de mare că nu se mai poate trece dintr-o parte în alta. Asta nu numai din vina fildeșteanului, ci și pentru că deși cu mulți ani de studii teologice, un oarecare funcționar al bisericii îl poate trimite la plimbare în public cu lozinca dacă nu scrie în Scriptură, nu există.

A doua:

Trebuie spus că aceiași oameni ce conduc marile biserici baptiste predau și în marile școli baptiste. Ca urmare calitatea celor ce conduc destinele bisericii este identică cu calitatea celor ce conduc destinele școlilor teologice baptiste (și nu numai). Pentru că aceiași oameni ce conduc bisericile conduc și școlile se poate trage concluzia că niciodată școlile teologice nu vor produce oameni ce vor depăși calitatea acestora și a instituțiilor conduse de ei.

Concluzia logică este că ei nu vor scoate biserica din criză pentru că acești oameni nu au cum să-și depășească condiția. Ca urmare atît bisericile, cît și școlile teologice sunt captive cercului vicios din care nu pot ieși singure.

De aceea orice scoatere din mocirla crizei deja identificată se aseamănă cu eforturile (e drept, reușite) excelenței sale baron Munchausen ce s-a scos din mocirlă trăgîndu-se cu propria mînă de părul personal. Observație pe text: să nu uităm că excelența sa purta perucă… Deci? Făcînd aceleași lucruri, fără să schimbe nimic, nici școlile, nici bisericile baptiste nu vor ieși singure din criză.

În plus, calitatea absolvenților ce reușesc să termine studiile la aceste școli nu o va depăși pe cea a liderilor lor. Deci în cel mai bun caz stagnăm…

Dar iată, logica ne trage de mînecă: e normal ca baptiștii să nu facă nimic. Ei cred într-o minune. Din nimic, din piatră seacă, din inima bisericilor construite de-a lungul a douăzeci și șapte de ani, de la temelia școlilor clădite în tot acest răstimp, dintre paginile manualelor, cărților, instrumentelor, misiunilor corului local în altă biserică baptistă, din esența nunților tradiționale, a orelor frățești și a altor adunări mai mult sau mai puțin festive, iată, o minune: apare schimbarea în bine. La așa acumulare cantitativă, după cum afirma și prorocul comunist, apare un salt calitativ! Normal! Cu atîția lideri școliți pe vremea comuniștilor minunea e de bun augur. Doar că ea nu se produce. Nu de alta, dar bisericile baptiste nu cred în duhul comunismului.

Păi atunci să așteptăm o minune dumnezeiască? Da. Dar ea nu se va produce. Scepticule! De ce nu se va produce? Pentru simplu motiv că dacă avem o fabrică de pantofi și pe o parte a benzii tehnologice intră materie primă, pe partea aialaltă ies pantofi. Și atît. Dacă nu ar ieși pantofi, ar înseamna că undeva este o hibă (sau mai multe). La fel și cu bisericile și școlile. Iese ceea ce se introduce, nu altceva.

Produsul finit este în concordanță cu tehnologia și standardele. Minunea este monopolul Duhului Sfînt, dar el nu este duhul salvării de la faliment. Duhul Sfînt nu șterge praful de pe prorociile unora și altora…

6 comentarii la “Prorocii prăfuite?

 1. ,,Baptiștii n-au reușit, carismaticii n-au reușit, să fie ortodocșii?”

  Nu , domnule profesor , nicidecum ! Ce cred eu , ca intrebarea e buna , e ca din randul traditionalilor se va ridica noua gandire ! Nu ca vor ei , capii traditionalilor (mai putin Papa si curentul de gandire pe care il promoveaza de la Ioan-Paul incoace) nu vor asa ceva , tot in intuneric ne vor(argumente sunt, nu-i cazul sa le amintesc) , doar ca , fiind invatamantul neinchistat in dogma , fiind inca profesori care prima data se considera a fi profesori , abia apoi preoti, toti acesti factori contribuie la aparitia noii gandiri teologice ! Daca mai punem la socoteala ca generatia a treia se cam duce , in maxim 20 de ani va fi propovaduita un altfel de teologie …! Vor ramane pe ,,piata” doar cei care se vor adapta !

  p.s.

  Atat de mult imi place ca biserica isi pierde incet , incet , instrumentele de constrangere ! Sunt convins ca si-ar dori sa mai vina vremurile cand erau arsi oamenii pe rug ! Dar asa vor fi obligati sa gandeasca , altfel preotii vor vorbi la pereti !

  Oricum , omul va ramane cu foamea de necunoscut , cu dorinta dupa Dumnezeu , ca asa suntem nascuti toti cei de sub Soare ! Ramane de vazut cand vor spune : ,,Nimeni nu ne-a vorbi ca Omul acesta ! „

  • bine-ar fi să fie așa. un prieten englez îmi spunea că episcopii de seamă din biserica anglicana au fost evanghelici, dar de cum au ajuns în post sistemul i-a asimilat.
   eu mizez pe o minune pentru că nu pot vedea cine și cum va schimba ceva. dar și receptorul minunii este/va fi tot om. așteptăm un om sau pe mesia?

 2. Daca Biserica Crestina nu se va reorganiza (si poate s-o faca , fac referire doar la cea Ortodoxa pe care o cunosc ) astfel incat omul de rand sa exclame cum o facea candva , la inceputuri , ,,Mare este Dumnezeu crestinilor ! ” , biserica va disparea lasand loc unei alte religii ! Tine de entropia schimbarii , in aceasta paradigma au disparut si-au aparut , curente , filosofii , religii , imperii ! Cum spuneam , omul are nevoie sa-si satisfaca foamea de necunoscut pentru ca din necunoscut a venit ! Inca bisericile sunt pline pentru ca inca mai e speranta , dar dezamagirea si teama se simte cronic in acea plinatate ! Iar de asteptat , da , asteptam un om …., un om al lui Dumnezeu , ca si pana sa vina Mesia , cel putin doi vor veni , cei doi care trebuie sa se intoarca inapoi pe Pamant pentru a implini legea firii ! Cu asteptarea lui Mesia e o ,,chestiune” mult mai periculoasa , mult , mult , mai periculoasa ! Daca nu e Cel ce trebuie sa vina , sau mai bine zis , nu e inca ? Oamenii cred ca e usor , ca va fi evident , ca va fi fara niciun echivoc ! Tare cred eu ca va veni Dumnezeu pe Pamant tot Anonim , ca sa vada cat de mult am invatat sa-l iubim si , ne va ruga , pur si simplu ne va ruga , sa-L alegem pe El ! Ce vom alege atunci cand vom avea in fata Ingerul de Lumina si Marele Anonim ? Amandoi vor face binele , doar ca Cel din Urma il va face dezinteresat ! Fraieru …! ( imi place expresia aceasta , poate sa insemne ceea ce vrei tu sa insemne : fraier sau fray her – nu stiu daca l-am scris corect , se intelege unde am ,,tintit” !!! )

 3. foarte tare afirmatia ca cel care preda la scoala de teologie si e si parte din cler, nu poate ridica studentii si nici pe el insusi mai sus decat nivelul la care a dus si biserica… neoprotestantismul deja capata traditie pe acest tronson. ceea ce inseamna ca lucrurile decad in fiecare zi, cata vreme sistemul acesta traieste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s