Zău? Și zii așa, acum ăsta-i baiul?


Cu ceva mai mult timp în urmă un creștin foarte aplicat și îngust, inginer și ginere în casă s-a pronunțat vehement la adresa interjecției titulare. Că este o batjocoră la adresa lui Dumnezeu. Am rămas surprinși. Nimănui nu i-a trecut prin cap așa ceva. Și cine știe, avea dreptate. N-are contează. N-am nimic cu asta. Verbal zicem și noi fac aia sau fac asta, dar nu gîndim în limba engleză. You know what I mean…

Gîndim după un tipar și tiparul este greu de schimbat. În plus uităm mult și uităm selectiv. Uităm ceea ce nu ne convine, ce ne deranjează. Selectivitatea creierului dresat sau condiționat ne ajută să supraviețuim, să luptăm sau să fugim. Amigdala este acea parte a creierului ce decide dacă ne batem sau dacă merită să murim pentru o cauză. Dar totul se face pe baza datelor deja existente în cutia noastră craniană și e reflexelor mai mult sau mai puțin condiționate.

În cazul de mai sus, zăul putea fi terminația unei înjurături blasfemiatoare și rostirea sa era de preferat să fie evitată.

În schimb m-am gîndit că la scurt timp după ce am citit Biblia și am dat peste pasajul în care se prorocea veșnica robie a lui Ham cel negru, mi s-a spus că și în universitățile regimului comunist limbile se împart în hamsidice, iafetice și semitice. Așa o fi. Dar cum rămîne cu veșnica robie a celor cu piele de culoare închisă? Subiect dificil pentru România. Subiect și mai dificil pentru creștinii din Africa de Sus, America, Asia, etc. Dar în cele din urmă s-a mai făcut lumină.

Sclavi să nu mai fie. Așa e creștinește. Indiferent de culoarea pielii.

 

De Alexandru Nădăban Publicat în 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s