Întrebări fără răspuns: de ce nu se schimbă biserica?


iunie 2014

Evident am luat startul greșit. Biserica s-a schimbat teribil de mult. Dar lent, lent, lent. Și dacă s-a schimbat cândva rapid a făcut-o cu pistolul la tîmplă, ca în vremea Reformei. Chiar așa! Ce i-o fi apucat atunci pe catolici să se reformeze?

M-am întrebat de ce nu schimbă biserica în România. Mai bine tac, că-mi ies vorbe. Mai ieri am fost acuzat, de fapt și alaltăieri, de un satanist, că-mi bat joc de biserică, dar vreau să beneficiez și de avantajele ei. Io?

Deci, de ce să se schimbe? Care ar fi motivele?

A căzut comunismul. A rămas comunismul. Biserica nu se schimbă că se duc guvernele. Biserica doar concepe o altă mărturisire de credință, ca în 1689 din Anglia. Poate n-ar strica o schimbare din asta și-n România. Dar ca optică față de lume și individ, biserica nu se schimbă.

Pe vremea seminariilor la istoria bisericii am lansat ideea ca bisericile baptiste să aibă icoane pe pereți. Anormal, ideea a fost acceptată de studenți care au găsit-o benefică pentru atragerea celor cărora le plac icoanele. Doar una dintre studente cu mari deziluzii provenite din zona ortodoxă a fost total împotrivă. Ceva foarte normal. Se schimbă biserica?

Dar cum ar fi să se accepte botezul făcut în alte culte? De exemplu la adventiști se botează omul la cerere de cîte ori cere. Așa mi s-a spus… La ortodocși, catolici, protestanți, se acceptă, de fapt e normativ botezul nou-născuților. Sacrament sau nu, atîta timp cît botezul este făcut și acceptat între baptiști și penticostali, deci cu alte cuvinte este echivalat cu un sacrament (are efect indiferent de biserică și nu trebuie repetat), nu văd de ce n-ar fi extins efectul lui dincolo de aceste două denominații. Știu de ce. Am spus că nu văd de ce nu…

Deci biserica nu se schimbă.

Apoi bisericile evanghelice au ajuns la fel ca și bisericile așa-zise tradiționale: avem cler. Ne-am, de fapt s-au, învîrtit, s-au congresit și s-au clerit. Ce ar spune și ce ar face Adam Smith? Dar William J. Seymour și cei din Azusa Street? Și ca să nu fiu criticat că critic doar, hai să zicem că clericalizarea bisericilor este un lucru bun. Dacă era rău ar fi fost evitat, nu? Atunci de ce nu se pun bisericile astea de acord cu restul bisericilor tradiționale sau cum zic unii istorice? Poate pentru că așa n-ar mai exista rațiunea existenței lor? Cine știe, poate se schimbă ceva…

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s