Cum și-ar alege Iov prietenii pe Facebook?


 
Ieri un tip, al cărui nume nu-l rețin vrea să se facă prieten cu mine. Pe Facebook sunt prieten cu cei pe care-i cunosc cît de cît: foștii mei studenți, prieteni din copilărie, cunoscuți, vecini, foști și actuali colegi și prieteni din viața reală. Extrem de puțini necunoscuți. I-am expulzat pe cei cu care nu aveam nimic în comun, nici măcar la mulți anul tradițional. Cu toate acestea, dat fiind faptul că mă mai fac public din cînd în cînd, sunt deschis prieteniei de gen facebook dacă faci parte din comunitatea vizitată: probabil avem ceva în comun.
 
Deci, ieri omul (că nu era oamă) îmi trimite cererea. Și verific. Că de la un timp am acest prost obicei. Ce scrie, ce face, ce poze are, cu alte cuvinte, de unde ne știm. Cred că ne știam de pe vreo veste pe net sau dintr-o altă prietenie. Nu dintr-o altă viață. Era prieten cu un prieten apropiat. Și dau să văd o postare. Pune un filmuleț pe care l-am pus și eu, avem ceva în comun, zic eu. Citesc explicația lui, demnă de canalul Corint pentru navele transatlantice. Adică îngust. Îngust puțin zis. Citesc un coment al unui prieten de-al său. Tipic, precum vasele capilare. Nu trecea decît litera. Nu știu care… dar îmi spunea că un bun prieten de-al meu e rătăcit și se rătăcește în continuare că nu cunoaște Scripturile.
 
Sic transit gloria ecclesia… nostra.
 
Așa ca i-am șters cererea. Ce aștepta? Nu sunt Iov. Și apropo, în bula mea accept oameni dificili. Dar parcă viața e prea scurtă să suporți invective din partea unora ce spun că sunt prietenii tăi. Personal cred că Iov i-ar fi blocat. Se scărmăna el un pic cu Dumnezeu, dar pe prietenii ăia și pe ăsta i-ar fi blocat. Dacă ar fi avut cont pe Facebook.
 
Alea iacta est. Am aruncat zarurile de nu le-am mai găsit… Cred că Dumnezeu a pariat în tripoul din cer pe Iov contra Satanei. Satana a pierdut, dar nu în realitatea virtuală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s