Ne dați ori nu ne dați?


Pentru mine biserica n-a existat. La început a fost minunea. Apoi omul. Apoi Cuvîntul. Și apoi Biserica. Din acestă cauză cam tot ce gîndesc este marcat de această prefacere.
Mă gîndesc însă la ce mi-a dat biserica la început și ce aș vrea să regăsesc sau să găsesc într-o biserică. Indiferent de forma sa de manifestare.
1. Minunea am trecut-o la note de subsol, în inconștient. Era importanta doar pentru mine. N-am făcut-o publică. Atunci nu știam de ce. Acum știu. Tema aceasta o pot dezvolta la cerere.
2. Omul s-a arătat deschis, gata să mă accepte cu toate că într-una dintre întîlniri mi-a spus un pic nervos, un pic contrariat că sunt sisi (adică nu-s întreg la cap), iar în alta (după ce devenisem creștin în accepțiunea sa și a mea) că de acum încolo pot să cer emigrarea în USA (ceea ce nu mi-a trecut prin cap…). M-a iubit atunci. A fost destul.
3. Cuvîntul mi-a deschis mintea. Mi-a organizat prioritățile. Mi-a dat sens și direcție. M-a făcut să mă simt om. Pentru că am înțeles care e scopul meu aici. Și mi-a asigurat un loc dincolo. Mi-a explicat lumea. M-a mîngîiat. Și m-a învățat. Mi-a dat libertate.
4. Biserica m-a ocrotit ca o cloșcă. Mi-a găsit un loc. Și m-a pus în valoare. În plin socialism mi-a dat libertate de gîndire și de acțiune.
Astea-s lucrurile pe care am încercat să le reproduc în viața mea de credință. Uneori am reușit. Încercînd să închei relatarea, mă reîntorc la biserică. Pentru că pentru mine biserica are sens dacă regăsesc aceste lucruri. În libertatea lui Cristos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s