Ce ne facem cu mulțimea?


X
sursa imaginii:
 
Există această prejudecată, de care nici eu, nici cea mai mare parte a prietenilor mei nu suntem străini: gloata, mulțimea, e proastă. Da’ proastă rău…
 
Mi se pare că e ca și ideea enunțată de cele mai multe femei: Muierea aia…
 
Da, de cele mai multe ori mulțimea e marcată de spiritul de turmă, de infecția unui gest sau unei nevoi primare: foame, sete, frig, frică, etc. Dar oare n-am trecut și noi pe aici? N-am făcut niciodată parte din gloată? Pentru că dacă este într-adevăr așa nu vom putea prea ușor să înțelegem ce se petrece, nici să fim empatici cu oameni pe care nu-i cunoaștem, nu-i prețuim sau mai rău, îi disprețuim. Nu o să înțelegem de ce a plîns Isus cînd a văzut mulțimea care-l urma.
 
Criticăm PSD-ul, poate și PNL-ul, si pe bună dreptate, problema gloatei nu se pune doar la alegeri, la lozinci de genul ‘aceste măsuri le-am luat în interesul tuturor cetățenilor’… Pentru că gloata nu este o apariție efemeră, un accident periodic al democrației. Cît de nedrept ar fi să gîndim așa. Gloata, mulțimea este și cea ce a strigat ‘Noi suntem poporul’ și a cîntat ‘Ole, ole, Ceaușescu nu mai e!” Morții dinainte și după 22 decembrie ‘89 i-a dat tot gloata. Pentru că gloata a învins dictatura. Fără ea azi am fi privit la televizor lucrările Congresului al XXIII-lea PCR, nu ‘Românii au talent.’
 
Acum gloata a intrat în panică, dar aproape nimeni nu se întreabă ce am făcut noi ăștia deștepții pentru a preveni panica. De ce nu ne-am gîndit la asta? Ne-au ajutat sputnicii, postacii moldoveni vînduți propagandei ex-sovietice, dar ar fi la fel de nedrept să dăm vina pe ei ca pe țapul ispășitor. Lor nu numai că nu le pasă, ei și-au pus agenda politică în slujba cuiva. Problema este ce facem noi, intelighentia? Nimic? Sau vom învăța ceva din reacția mulțimii la o problemă ce a depășit previziunile tuturor guvernelor? Care ar fi programul prin care am putea educa masele dincolo de programa școlară, de supunerea necondiționată sub incidența stării de necesitate?
 
Sau mai bine zis, dacă eu sau tu, noi, suntem inteligenți, cum ar trebui să beneficieze de această inteligență cei care nu beneficiază de un IQ superior, de o educație superioară? Dincolo de instituții, forme de organizare socială și instincte primare. Pentru că ne lăudăm că pe astea le ținem sub control. Și nu, nu întreb pentru un prieten!
 
Oricum nu ajută să ne închidem în panic-room…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s