Pilda samariteanului milostiv în pandemia cu SARS-CoV-2


Se făcea că un om se cobora de undeva. Nu ştim exact de unde. Nici din ce cauză. Și nici  nu contează. Treaba lui. Omul era om, adică bărbat. Poate era un necunoscut, poate ne era ruda, poate era vecinul sau dușmanul nostru. Tot nu contează. Contează ca era ca mine Și ca tine. Pe drum, dă peste el tîlharul. Tîlharul pe numele său SARS-CoV-2. Rău, mortal de rău. Îi afectează plămînii. și-l lasă lat în mijlocul drumului.

Faza 1. Trafic aproape inexistent, că e interdicție de circulație. Trece pe acolo un sacerdot! Legea spune să te oprești dacă constati un accident și să dai primul ajutor. Nu specificăca trebui să-ți riști viața, dar sacerdotul asta face, face legătura între viață și moarte și poate ar fi trebuit să dea ultima împărtășanie. Ei, aș! Se face nevăzut. Nici eu n-aș fi aflat dacă nu era camera aia de supraveghere…

Faza 2. Mai trece cineva. Se credea cineva. Cînta-n cor, dădea-n perș, era atent la predică, nu întîrzia la biserică, citea în fiecare dimineață Scriptura. Și se ruga chiar și pe internet.

Faza III. Tot pe acolo trece un samaritean ce era în călătorie. Ei, un fel de Sami…

Vine un hîrb de masină luată cu 100 de paundț, cu volan pe dreapta. Cu vopseaua scorojită. Omul nostru se sperie. Nu mai întîlnise situația asta cînd traversase toată Europa. Dar, își aduce aminte de cursul de cruce roșie făcu așa într-o doară la cererea patronului. Îl pune pe cel tîlhărit de SARS-CoV-2 în mașină si-l duce la spital. Și n-avea echipament de protecție. Apoi la alt spital că primul nu mai avea doctori. Se pensionaseră de frica tîlharului… Ca sa nu fie ei de vină că moare cineva.

Discuţia de acum 2000 de ani era despre ce să dacă cineva ca să ajungă garantat la viaţa veşnică, poate ar trebui să observăm că cel ce a pus întrebarea a avut bunul simţ să recunoască că diasporeanul ce a avut milă de „departele” său avea cele mai mari şanse să se încadreze în această categorie. Ar trebui să-l imit, chiar dacă tîlharul mai bîntuie. Cu atît mai mult dacă aș fi cadru medical milostiv!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s