Cine vine la biserică?


Pin on sexy

În principiu toată lumea poate să meargă la biserică. Sau la Biserică. Evident nu toată lumea merge la biserică. E la fel de adevărat că unii sunt biserica. Și tot la fel de adevărat este că alții sunt prizonieri ai bisericii. Din diverse motive.

Și dacă vezi ce și cum se întîmplă unele lucruri îți pui legitim întrebarea de ce te întîlnești în biserică cu cineva ce n-are ce căuta acolo. Și te întrebi cine sau ce este biserica. Adunarea sfinților merge? Care sfinți? Sfinți că sunt văzuți de sus în jos așa? Sau cei care dau impresia că sunt sfinți atunci cînd sunt priviți de jos în sus? Că uneori suntem complexați că ei se uită la noi de sus.

Dacă biserica este doar adunarea celor sfinți, atunci avem o problemă. Nu numai cu neghina. Dacă vreți o comparație pe înțelesul tuturor, ce ar fi dacă biserica ar fi numai adunarea celor blonzi cu ochi albaștri? Dacă măsura sfințeniei ar fi cît de blonzi și de albaștri suntem. Și restul să plece. Nu să moară. Dar afară din biserică tot noi spunem că este moarte. Deci cei ce nu sunt cu noi sunt morți. Cel puțin în păcat. Sau păcate.

La blonzii cu ochi albaștri avem cîteva probleme. Una este că de obicei blonzimea se transformă în șatenime, apoi, invariabil în cărunțime. Așa că dacă zicem că biserica este adunarea blonzilor, după un timp trebuie să-i eliminăm (într-un fel sau altul) pe cei ce și-au pierdut blonzimea și pe cei cărora anii i-au încărunțit. Sau să punem o condiție: vopsirea părului. Doar că unii ne-blonzi vor uita să se vopsească la timp și li se va vedea caracterul ne-blond. Alte complicații. Le vom da avertisment sau îi batem cu patruzeci de lovituri fără una?

Cu ochii vom fi mai drastici. Dacă n-ai ochi albaștri îți pui lentile de contact sau îți scoți ochii. Dacă nu, ți-i scoatem noi. Deci orbii mai au o șansă. Ei sunt sinceri…

Și așa vom fi creat o biserică sfîntă și conservativă.

Să-i dăm drumul?

Nu-i nevoie. Avem din astea berechet.

Dar în condițiile astea ar fi bine să ne gîndim la încă cîteva lucruri care poate nu ne sar în ochi la prima vedere:

  1. Care ar fi condiția sau condițiile participării personale într- o astfel de biserică și de ce?
  2. Care ar fi nivelul participării unui blond autentic sau al unuia blonzit sau/și albăstrit într-o astfel de biserică?
  3. Care ar fi sloganul/motto-ul/versetul mobilizator într-o biserică angajată de acest tip?
  4. Cum, ce ar trebui să facem sau să nu facem și cînd, ca să evităm transformarea bisericii într-o astfel de o biserică?

Nu, n-am tras nimic pe nas.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s