Mi-ar fi plăcut să spun eu asta, dar e doar o traducere


Cu toate că și eu cred același lucru. Și că în alte cuvinte, alte posturi și predici am spus același lucru. O biserică care moare are opțiuni. O biserică care a murit nu a fost biserică. Excepțiile ar fi bisericile ce mor datorită vreunei molime sau a martirajului în vremea unor persecuții generalizate.

O Biserică în creștere este o Biserică pe moarte tradus de pe https://hoppinghadrianswall.com/2012/09/04/a-growing-church-is-a-dying-church/

Ori de câte ori o congregație caută un nou pastor, prima întrebare pe care o are în minte atunci când comitetul intervievează un candidat este: Ne va spori noul pastor biserica?

Răspunsul meu la această întrebare este: nu, nu va face așa ceva.

Nu elocvența pastorală, organizarea, perspicacitatea, amabilitatea sau carisma sa îi va readuce congregației zilele sale de glorie.

Ce poate face atunci noul tău pastor? El vă poate lungi ședințele comitetului cu rugăciuni și studiu biblic. Vă va da peste cap rutina schimbând ordinea închinării și aranjamentele din clădire. Va aduce cîntări ciudate și le va abandona pe cele vechi. Sau va continua să cânte acele imnuri învechite în locul noilor cîntări de închinare și laudă contemporană. Va insista să fie dată cina Domnului mai des decît pînă acum. Va ignora telefonul ce sună insistent pentru că este prea adîncit în rugăciune. Își va băga nasul în alcătuirea bugetului cerînd să se aloce mai mulți bani pentru misiune și inițierea de contacte în societate. Vă va ocupa serile cu studierea unor cărți ciudate și cu grupuri de meditație. Vă va acapara weekend-urile cu proiecte la care trebuie să contribui voluntar. Va deschide clădirea bisericii pentru cei mai urâți și mai răi indivizi din oraș, ce vor apărea la ore ciudate, vor cerși atenția ta, lăsînd urme de zăpadă îmbibată cu noroi prin clădire, mucuri de țigară în parcare și vor vărsa cafeaua pe mochetă în timpul întâlnirilor.

Va face fără încetare caz de ce spune Biblia și de relația ta personală cu Dumnezeu. Sau poate veni cu miresme și dăngănit de clopote în stil ortodox, perorînd prea des despre tradiția și simbolurile noastre. Sau poate va apăsa pe pedala dreptății sociale și despre nevoia de a pune sub semnul întrebării, constant, vechile interpretări.

Ce poate face el ca biserica ta să crească? Nimic. Pastorul tău nu poate face nimic pentru ca biserica ta să crească. El nu îți poate salva biserica. Biserica ta are deja un Mântuitor și nu este el. El te poate motiva. Poate deschide ușile. Poate descoperi oportunități. Depinde de tine să profiți de ele. El poate planta semințe și le poate uda. Depinde de Dumnezeu să le facă să crească.

Și dacă se întâmplă asta? Cum va arata creșterea? Brusc se vor întoarce toți acei membri vechi, inactivi? Nu vor mai fi locuri în biserică? Va fi necesar al doilea serviciu divin și va trebui cumpărat terenul de alături pentru a extinde parcarea? Nu. S-ar putea să vezi câteva fețe noi în mulțime. Nu vor fi prea mulți. Unii vor rămâne, dar nu majoritatea. Cei care rămîn nu se vor potrivi cu vechea ta gardă. N-au habar cum v-ați descurcat. Vor dori să facă schimbări. Ideile lor noi nu te vor face să te simți prea confortabil. Biserica ta nu va arăta ca pe vremuri. Nici nu te vei simți ca pe vremurile tale. Simți că pierzi controlul asupra acestui loc în care ai depus atât de multe eforturi să îl menți așa cum credeai că este bine. Vei simți că biserica ta moare.

Și despre aste e vorba. O biserică în creștere este o biserică pe moarte. Trebuie să fie. Nu poate fi altfel. Drumul spre Duminica Paștelui trece prin Vinerea Mare. Drumul către mormântul gol trece prin Golgota. Calea spre înviere trece prin răstignire. Când Isus ți-a spus să-ți iei crucea și să îl urmezi, te-ai așteptat să ducă altundeva? Ce ne-a spus Isus despre sine este valabil și pentru biserici: dacă un bob de grâu nu cade pe pământ și nu moare, nu aduce rod.

Dar dacă nu va funcționa? Ce se întâmplă dacă lași pastorul să facă toate lucrurile acelea nebunești și să nu apară rezultate? Ce se întâmplă dacă biserica continuă să se scufunde? Ce se întâmplă dacă tot timpul pe care îl petreci studiind Biblia, extinzându-ți orizontul, aprofundând viața spirituală și slujind comunității se dovedește a fi timpul pierdut? Dacă se întâmplă așa?

Hai să-ți spun: dacă se întâmplă asta, dacă te angajezi să faci toate astea și în final ai impresia că ai pierdut iremediabil timpul, atunci poate biserica ta chiar n-are altă opțiune, trebuie să moară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s