Inchiziția?


Catolicii au inventat Inchiziția. O instituție bisericească ce trebuia să se asigure de calitatea credinciosului. Dacă catolicul era ortodox era ochei. Dacă nu era, era eretic. Și de aici tot felul de complicățenii. Bineînțeles internaționale, că așa era catolicismul. Inchiziția ne manifesta întru apărarea regatelor și bisericii.

Cum se petreceau lucrurile? Cineva era bănuit sau denunțat/pîrît. Denunțătorii aveau și avantaje. Ceva din averea ereticului. Se scăpa cu viață, cu pocăință, temniță sau cu trupul și sufletul înălțîndu-se printre flăcări sau atîrnînd în funie. Un tribunal bisericesc evalua individul, mărturiile smulse adesea sub tortură. Existau și judecători itineranți sau capi ai Inchiziției de temut. Cam în stilul comisarilor sovietici. Poate ați auzit de Torquemada, primul şi cel mai mare inchizitor. Îl găsiți pe net.

Dar, ce vreau să spun, este că devierile de la dogma și practica catolică, excesele neautorizate de biserică, vrăjitoria (reală sau presupusă), închinarea la o altă divinitate, erau taxate, adesea cu viața. Trebuie menționat că exista o procedură, exista o instituție, nu făcea oricine ce avea chef. Nu te răzbunai zburîndu-i capul lui Mitică că la beție sau la mînie a zis că face ceva pe/cu mai știu eu ce sfînt…

În aceste condiții nimeni nu avea curajul să-și bată joc de vreo divinitate. Să nu uităm că inchiziția apăruse după cruciade. Oricum între creștini și musulmani diferența o făcea ascuțișul sabiei la acea vreme.

Ei, acum vremurile s-au schimbat. Faceți o scurtă analiză despre cum s-au schimbat, dar nu mai mult de 400 de cuvinte și nici mai puțin de 5 situri.

În condițiile de azi un cretin îi taie capul unui prof în Franța. Că cică le-a arătat elevilor niște caricaturi pentru care alții au fost lichidați de alți cretini. Atenție, nu creștini.

Că cică le-au jignit zeul și profetul. Ce s-a întîmplat? Nimic. Doar că individul s-a jucat de-a inchiziția: acuzator, judecător, călău. Normal, că a fost jignit. Dă-le-ncolo de instituții! Dă-o-ncolo de stat.

Erau buni sau răi spaniolii catolici cu inchiziția lor? Da sovieticii? Da acum ăștia cu fatwa nu-s buni? Da nebunii ce taie capete să fie respectați? De ce, că-l apără pe profetul mort și pe dumnezeul lui? Noi n-ar trebui să fim ofensați că Isus e doar un proroc? Nici că ei scriu, spun și cred că nu este Fiul lui Dumnezeu? La fel, nici n-a murit, nici nu s-a înălțat la cer?

Eu înțeleg de ce nu mai tăiem noi capete. Că nu este eficient. Dar să-i aperi pe ăștia care încă mai taie cred că e o dovadă de tembelism. Cronic. Personal încep să regret inchiziția. Cel puțin era o instituție solidă nu prosteala macabră a unor indivizi bolnavi.

Aș înțelege cît de cît o inchiziție islamică. Dar așa, orice musulman este un potențial inchizitor cu drepturi absolute și cu paradisul asigurat. Frică? Paranoia?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s