Eşecul Rusiei în Ucraina (1)


Există nenumăraţi foşti miltari care au analizat războiul din Rusia şi Ucraina. Evident orice analiză este dependentă de datele obţinute şi se sustrage timpului, aşa că orice analiză, oricât ar fi de bine ancorată în realitate se poate referi doar la timpul trecut, nu la prezent sau viitor. Ca urmare orice analiză este deja depăşită de evoluţia războiului.

Nu pretind că ceea ce scriu este o analiză, nici că ceea ce am scris ar avea niscaiva longevitate. Cu toate acestea, dar mai ales pentru că pregătesc Eşecul Ucrainei în războiul cu Rusia, voi prezenta doar punctele negative ale implicării Rusiei în acest conflict.

Deci, având în vedere ce se cunoaşte până la această dată, semnalez că eşecul se manifestă din câteva motive foarte evidente.

1. Această operaţiune specială nu are o limită de timp. Nesiguranţa dată de lipsa unei limite provine din imposibilitatea prognozării succesului. Acest aspect are influenţe negative asupra mobilizării şi concentrării resurselor. Un termen precis ar fi permis un efort concis, concentrat, de scurtă durată. Direcţia Kiev probabil că ar fi trebuit obiectivul unic al acestei operaţiuni speciale. Ce o fi special în această operaţiune, n-am remarcat.

Lipsa unui termen precis dă impresia că va urma un război fără sfârşit, ce vizează doar victoria finală. Dar nu există niciun fel de garanţie că un astfel de proiect va avea şanse de reuşită. Conflictele anterioare ne fac să tragem concluzia că nu există un conflict non-stop şi că în cele din urmă va exista un sfârşit.

2. Războiul nu poate impune modificări politice. Proclamarea din partea Rusiei a unui scop politic fost o greşeală. Miza o reprezenta imposibilitatea revenirii la guvernare a ucrainenilor occidentali. Probabil de aceea politicienii, armata şi televiziunea Moscovei dau impresia că genocidul început pe 24 februarie este un scop în sine. Dar un astfel de plan va aduce beneficiile scontate pe termen lung?

În loc să aibă o graniţă sigură cu Ucraina şi să ţină duşmanul declarat în afara limitelor naţionale, Moscova a decis să-şi lărgească teritoriu cu o suprafaţă în care în mod clar şi-a făcut destui duşmani care vor vrea să se răzbune. Din diverse motive. Mai repede sau mai târziu.

Probabil că Rusia ar fi avut mult mai mult de câştigat dacă s-ar fi manifestat ca prietenul Ucrainei, nu ca duşmanul ei de moarte. Explicabilă subita decizie a Suediei şi a Finlandei de a adera la NATO. Şi în cazul lor Rusia ar fi avut mai multe de câştigat dacă nu le trata ca pe două ţări inamice.

3. Cum poate victoria Rusiei să se transforme în rezultat politic? Ocupaţia nu este o soluţie. Ocupaţia necesită forţe pe care Rusia nu le are. Un eventual rezultat politic pozitiv pentru Rusia ar necesita un timp îndelungat într-o zonă ce va deveni nesigură şi instabilă atât politic cât şi militar. Am văzut relativ recent că ocupaţia nu este o soluţie politică pe planeta aceasta.

Distrugerea totală a teritoriului inamic în scopul ocupării acestuia semnalează o strategie nesigură şi riscantă: în primul rând inamicul – în cazul acesta Ucraina – nu mai are nimic de pierdut şi în al doilea, ucrainenii capturaţi (civili sau militari) nu vor deveni obedienţi cetăţeni ruşi.

4. Războiul este totdeauna dialectic, nu-şi schimbă natura. Este un cameleon. Indiferent care sunt datele, forţele care se opun nu garantează succesul programării sale. Şi dinamica dialecticii sale trece, depăşeşte gândirea care tinde să-l ţină sub control.

În prima fază a desfăşurării războiului comandamentele ruse au demonstrat că nu înţeleg realitatea cu care se confruntă pe vastul câmp de luptă. Ţinta politică şi cea tactică nu a făcut faţă creierului de cameleon al războiului dotat cu doi ochi ce privesc concomitent în direcţii diferite. Din această cauză au rezultat pierderi materiale şi de vieţi omeneşti ce nu puteau fi evitate.

De Alexandru Nădăban Publicat în 2022

Un comentariu la “Eşecul Rusiei în Ucraina (1)

  1. Pingback: Eşecul Rusiei în Ucraina (2) | Pasarea Phoenix Remixed & co

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s