Ce urmează?


Mai mult ca sigur că dincolo de militarii de carieră care au planurile făcute, majoritatea celor care nu şi-au imaginat un plan B şi C, vor reacţiona cam aşa în urma ultimelor ştiri ce spun că Rusia mobilizează:

 1. Situaţia mă depăşeşte şi nu pot să fac altceva decât să îmi văd de treabă până trece criza. Criză însemnând războiul din Ucraina care se poate – din prostia lui Putin – să se extindă dincolo de graniţele celor două ţări.
 2. Situaţia este deocamdată ţinută sub control şi voi vedea dacă planurile mele trebuie ajustate în funcţie de desfăşurarea evenimentelor.
 3. Nu mai pot să dorm pentru că mâine-poimâine mă voi trezi că sună sirena ce anunţă un atac aerian şi practic n-am unde să mă ascund. Dacă cade o rachetă cu încărcătură atomică prin apropiere?
 4. Nu ştiu ce se va întâmpla, dar încerc să rămân calm şi să mă informez despre desfăşurarea evenimentelor. Când situaţia se va schimba sper să iau cele mai bune decizii.
 5. E clar că războiul nu se va sfârşi curând, trebuie să văd care ar fi cele mai bune opţiuni în caz că România este atacată. Poate plec în străinătate.
 6. Nu mi-este frică de nimic. Moartea nu mă sperie. Voi vedea ce se va întâmpla. N-are sens să mă panichez.
 7. Am făcut armata. Ştiu despre ce este vorba într-un război, cel puţin din punct de vedere teoretic. În cazul unui conflict de durată cele mai multe victime sunt dintre civili nu dintre militari. Mă voi înrola ca să supravieţuiesc.
 8. Iată un prilej foarte bun să fac ceva pentru cei fără apărare. Mă ofer voluntar pentru activităţi ce ţin de apărarea civilă şi dacă este nevoie şi se poate mă înrolez.
 9. N-am de gând să-mi bat capul cu un război ce nu-i al meu. Politicienii să meargă pe front. N-am ce piede în afară de propria-mi viaţă. Aşa că îmi strâng boarfele, îmi iau banii şi plec departe. Poate în sudul Argentinei.
 10. Acum e momentul. Trebuie să fac ceva ca războiul să se termine cât mai repede. Dar nu ştiu exact ce. Oare voi afla? Cine-mi va spune?
 11. Habar n-am ce să fac. Nu mă duce mintea. Cel puţin în momentul ăsta.

În afară de aceste reacţii, puneţi ceva mâncare conservată, apă potabilă şi o canistră de benzină/motorină, o butelie de gaz deoparte, încercaţi să vă curăţiţi pivniţa, o mică provizie de medicamente şi obiecte de strictă necesitate în caz de…

Apropo, dacă cumva cade o rachetă cu încărcătură nucleară, dacă nu sunteţi adăpostit/ă într-un adăpost anti-atomic sau într-o pivniţă, vă culcaţi pe sol cu capul acoperit cu mâinile în direcţia opusă exploziei. Explozia unei încărcături atomice este formată din unda de lumină şi radiaţie (în funcţie de tipul de material radioactiv folosit), apoi bangul sonic şi unda de şoc. Toate acestea sunt însoţite de temperaturi uriaşe ce provoacă incendii pe o rază foarte mare. Ulterior se va constata mărimea radiaţiilor ce sunt compuse din trei tipuri de raze: alfa, beta şi gama. O încărcătură nucleară este mult mai mare decât una atomică simplă. Decontaminarea de rezidurile iradiate se face prin spălare cu apă (dintr-un furtun).

O încărcătură aşa-zisă murdară va contamina excesiv distrugând orice fel de viaţă, spre deosebire de o încărcătură cu neutroni ce va distruge fiinţele în viaţă fără prea multe alte efecte şi fără ca radiaţiile să persiste pentru un timp foarte lung. În cazul în care vă deplasaţi în timpul unui atac atomic şi nu aveţi pelerină de protecţie, folosiţi de preferat un carceaf cu care să vă acoperiţi ca să vă protejaţi de cenuşa radioactivă ce va cădea şi pe care-l veţi arunca după aceea. De preferat să aveţi o mască militară pentru protejarea căilor respiratorii. În lipsa acesteia va trebui să improvizaţi una.

După constatarea sau anunţarea unei lovituri atomice există posibilitatea ca sursele de apă şi hrană să fie contaminate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s