Final? (1)


Cu sau fără acei 300000 de soldaţi, subofiţeri şi ofiţeri mobilizaţi pe hârtie şi la televizor situaţia trupei ruse din Ucraina nu se schimbă. Ba operaţiunea specială dă semne că se apropie de final. Îl mai ţineţi minte pe generalul în rezervă ce spunea că Ucraina va avea o armată de 700000 cam pe timpul ăsta şi întreaga lume este împotriva noastră? Cu anunţul folosirii armelor nucleare Rusia lui Putin chiar că are întreaga lume împotrivă. Cred că generalul avea dreptate. Mare de tot.

Ar fi fost mai uşor de prevăzut finalul dacă frontul din Ucraina ar fi fost comandat de un singur general. Atunci am asista la o recidivă a expresiei cezariene Alea iacta est. Rubiconul rus este graniţa de stat dintre Rusia şi Ucraina, acum imaginara graniţă dintre republicile rusofone secesioniste şi Rusia. Şi generalul ar fi intrat fără probleme în Moscova. Unde ar fi fugit Putin?

Dar acum este nevoie de cel puţin doi generali ce comandă ce trupe ale Rusiei au mai rămas prin Ucraina pentru a lua direcţia de marş Moscova. Cine îi va opri? Nu prea este cine. Frontul din Ucraina se va prăbuşi. Trupele ce nu se vor întoarce în Rusia vor fi încercuite şi nimicite. Predare sau moarte, sloganul ucrainenilor va deveni certitudine.

De ce doi generali ruşi? De ce trupe din două direcţii? Pentru că în acest caz nu vor exista pe front destul trupe ale Rusiei să le oprească. Ucrainenii le vor ura drum bun. Şi le vor furniza informaţii despre eventualele obstacole către capitală. Militarii ruşi vor pleca fericiţi de pe frontul ucrainean ştiind că nu vor muri şi că se vor răzbuna pe politicieni.

Surpriza va veni tot de la Moscova. Dacă politicienii putinişti vor încropi un guvern cu o umbră de legalitate pentru a-i împiedica pe cei doi generali să înlăture tot putregaiul. Atunci să vezi distracţie! Unde vor fugi deputaţii Dumei? Şi ce vor face politicienii locali şi comandanţii de regiuni militare? Se întrevede o situaţie similară cu cea din 1917. Se vor împărţi arme populaţiei? Vor pleca soldaţii acasă cu armele?

Oricum, operaţiunea specială nu va mai putea fi controlată, desfăşurată şi cu atât mai puţin câştigată. Nici dacă Putin va fi eliminat. Nici dacă Zelenski va fi eliminat.

Şi apare o altă întrebare: ce se va întâmpla cu rusofilii din Ucraina? Vor fugi în Rusia? Vor fi lichidaţi? Părerea mea este că Ucraina va trebui să dea o amnistie sau cel mult condamnări cu ore în folosul comunităţii pentru cei ce n-au comis crime. Ar avea destul de multe de curăţit. În Rusia va fi mai complicat. Din nou… Ca-n 1917. Doar că Lenin nu va învia.

Ulktima ştire zice că cei ce au protestat împotriva mobilizării în Rusia au primit ordine de încorporare. Fain. Să vedem ce vor face cu arme în mâini.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s