Aş putea paria, dar…


Nu sunt de acord cu Putin. Nici cu politica lui. Cu atât mai puţin cu agresiunea şi invadarea Ucrainei. Nu sunt nici de acord cu unele practici ale Ucrainei în actualul război, dar ăsta este cu totul alt subiect.

Şi aş putea paria că lucrurile vor merge mai rău pentru Ucraina. Pe ce mă bazez? Pe manualul de istorie din anii 60 al surorii mele. Ciudat, veţi zice. Deloc. Ce exista în acel manual? Un manual stalinist, cu poporul marele erou, cu Uniunea Sovietică marea învingătoare a Germaniei hitleriste. Şi cu destule teze – nedocumentate – împotriva burgheziei şi a lumii capitaliste şi colonialiste. Evident, căci era şi un manual ce se conforma filozofiei marxist-leniniste.

Printre multe altele, de pildă – cum că Statele Unite – ar fi declarat prin gura preşedintelui său ales (ceea ce Stalin nu era…) că în cazul în care Germania se găsea în dificultate în războiul contra URSS SUA trebuia să ajute Germania, iar în cazul în care URSS se afla în dificultate trebuia să lupte împotriva Germaniei.

Se afla şi o frază, două despre felul cum a acţionat Germania pentru a-şi pregăti armata de război. Asta dincolo de faptul că acelaşi manual dezvăluia că Germania a reuşit în Primul Război Mondial să-şi mute rapid şi eficient trupe de pe un front pe altul datorită reţelei foarte dezvoltate de căi ferate.

Germania a avut o mică armată de 100000 de militari atunci când Hitler a venit la putere. Fără să amintească nimic despre trupele SS, autorul/autorii manualului spuneau că această mică armată a devenit scheletul noii şi marii armate a lui Hitler. Adică militari deja antrenaţi. Convenţional formatul german era unul al unei armate de cadre militare, un concept de provenienţă franceză, aplicat şi în alte ţări.

Pe acest schelet s-a lipit, s-a adăugat restul de rectuţi care au fost instruiţi temeinic de ofiţerii, subofiţerii şi soldaţii cu contract ai Reichswer-ului şi apoi ai Wermacht-ului. Manualul zicea că toţi soldaţii hârşiţi au devenit subofiţeri astfel că scheletul armatei s-a mărit. În esenţă Germania a depăşit restricţiile impuse de tratatul de la Versaille. Şi cu această armată Germania a învins Polonia, Franţa, Marea Britanie, Belgia şi Olanda. Singurele ţări care au opus rezistenţă.

De aceea aş paria că şi Rusia va face la fel. Nu-i va trimite pe noii încorporaţi direct pe front. Poate 10-20% vor ajunge acolo dacă au fost în armată în anul 2021. Dar o mare parte dintre aceşti 300000 sau un milion vor ajunge în alte zone ale Rusiei unde nu sunt conflicte. Ei îi vor înlocui pe soldaţii ruşi cu contract ce vor fi deplasaţi în zonele ocupate din Ucraina. O parte din aceşti soldaţi, subofiţeri, ofiţeri angajaţi din restul Rusiei se vor ocupa de instruirea mobilizaţilor. Ca urmare aş paria că situaţia de pe front se va înrăutăţi pentru Ucraina.

Totuşi eu, ca persoană fizică, nu pariez. De fel. Mai ales când văd că Rusia are atâtea probleme. Până în prezent avantajul Rusiei în caz de război a fost mărimea teritoriului şi clima deosebit de rece. Dar asta în conjuncţie cu o forţă invadatoare. De data asta Rusia este invadatoarea. Istoria e istorie şi rareori de repetă. Să vedem ce se întâmplă în zilele următoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s