O istorie putin cunoscuta – 1919 : Armata română a cucerit Ungaria, pentru a o elibera.ROMÂNI, TRECEŢI TISA!


CER SI PAMANT ROMANESC

1919. ROMÂNI, TRECEŢI TISA !

Există pagini din istoria noastră pe care, nu ştiu de ce, le trecem sub tăcere ca pe o ruşine. Să nu zică Europa că am fost imperialişti? Să nu se simtă vecinii jigniţi? Sau, pur şi simplu, dintr-o modestie tembelă? Ne e frică să ne revendicăm sau să repunem în discuţie personalităţi remarcabile ale ştiinţei şi culturii. Ne este frică să ne impunem valorile. Avem vestigii pe care alţii le-ar căuta cu lupa, ca să-şi încropească un strop de identitate, avem eroi care au dat tonul istoriei în Europa…

Regele Ferdinand si Regina Maria pe malul Tisei

Una din paginile de glorie a fost anul 1919 când, într-un timp record, armata română a cucerit Ungaria, pentru a o elibera. Armata bolşevică ungară a lui Bela Kun, coordonată direct de la Moscova (Lenin tocmai mutase capitala aici), a fost realmente zdrobită, iar vechiul guvern ungar a…

Vezi articolul original 1.607 cuvinte mai mult

Un comentariu la “O istorie putin cunoscuta – 1919 : Armata română a cucerit Ungaria, pentru a o elibera.ROMÂNI, TRECEŢI TISA!

  1. de fapt a cucerit numai o parte din Ungaria, învîngîndu-i pe comuniștii lui bala kun și a ocupat Buda organizînd alegeri libere.
    am avut un prieten a cărui tată a făcut parte din trupele revoluționare, a fost capturat, a primit peste spate niște cozi de lopată de la soldații români, a căutat de lucru la arad, n-a găsit, așa că a plecat la bucurești unde a trăit bine mersi din salar de zilier. a spus că ăia c au făcut greva din 33 de la atelierele grivița nu mai puteau de bine. n-a fost comunist.

Lasă un comentariu