Zicala, procedura, locul și bandiții: Banii sau viața?


sursa:http://razvratit.files.wordpress.com/2010/09/rosia-montana-final.jpg

Zicala: Nu există om în România să nu fi citit, văzut la cinema sau auzit, cel puțin în glumă expresia: „Banii sau viața?” Cam totdeauna un individ sau mai mulți, de obicei înarmați și de cele mai multe ori în locuri dosnice unde nu existau martori puneau această întrebare, de fapt o somație ce se poate traduce cu: ne lași banii sau îți iei adio de la viață?

Procedura: Constatînd că pînă în ziua de azi am fost puși ca popor de multe ori în fața acestei somații și că de cele mai multe ori ne-am ales cu banii luați, mă gîndesc că azi ar trebui să nu cedăm banii, chiar dacă bandiții vor să ne ia viața. Mă refer la Roșia Montană. Mă refer la aur și cianuri.

La ce ne ajută aurul dacă tot murim? La ce ne ajută aurul dacă îl iau tot ei? La ce ne ajută aurul pe care nu îl vom vedea niciodată cînd se închid spitale și stau să se prăbușească școli? La ce ne ajută promisiunile unor îmbogățiți cînd muncim pribegi în străinătate?

Locul: Nu mai este vorba de o somație într-un loc dosnic, căci Roșia Montană nu mai este așa ceva de cînd le-a trezit instinctul străinilor de a face bani pe seama noastră. Romanii ne-au cotropit pentru Roșia Montană. Decebal a murit la Roșia Montană. Despre Roșia Montană a scris Bălcescu plîngîndu-l pe Mihai Viteazul și Octavian Goga plîngînd o țară vîndută și jefuită.

Cine:  Dacă aș auzi din gura unui copil „Banii sau viața?“ aș zîmbi! Dar o aud din gurile unor oameni ce se pretind cu cap, niște cineva ce au devenit cineva pe spatele altora care sunt nimeni, așa ca mine și ca tine… Și mă mai refer la gașca profitorilor, a lupilor de ocazie sau a celor profesioniști. E cazul să spunem că ne-am săturat de mafia care ne conduce și care se îmbogățește exponențial în timp ce țara și poporul sărăcește constant. Gata!

Ce mi se pare ciudat: mi se pare ciudat că nici o biserică din România nu a dat un comunicat, un cuvînt, o pastorală ceva în legătură cu fenomenul Roșia Montană. De mic copil învățăm să nu facem ce face popa, ci să facem ce zice popa. Io m-am cam săturat de popa ăsta! Pare mai mult popa lupilor, a hoților, a cioclilor poporului. O fi și popa cu bandiții? Și duminică la biserică vom auzi aceiași somație, Banii sau viața?

3 comentarii la “Zicala, procedura, locul și bandiții: Banii sau viața?

 1. Statea DREPTATEA imbracata-n zdrente pe marginea drumului si cersea . Trece pe langa ea NEDREPTATEA intr-o caleasca de aur , imbracata in porfira. Opreste si o intreaba plina de ifose:
  – Ce faci tu , otreapa, vad ca nu ti-e bine? Ia treci langa mine-n caleasca sa-ti arat eu cum se traieste!
  Se duc amandoua la han ,impreuna cu o ceata de admiratori, NEDREPTATEA comanda , DREPTATEA, sarmana, isi pune si ea burta la cale, nu mancase demult. Cand sa li se faca nota de plata, NEDREPTATEA il cheama pe ospatar , mai comanda cate-un profiterol iar cand vine acesta cu comanda ii spune ca a uitat sa-i aduca restul de la nota de plata pe care tocmai o achitasera ! Se isca scandal, apare hangiul si repara situatia imputandu-i ospatarului totul pentru situatia neplacuta creata, situatie pe care nu a stiut s-o gestioneze! Acesta ridicand ochii spre cer, printre lacrimi a rostit abia auzit:

  – Unde esti tu dreptate?
  Din colt s-a auzit un glas plapand:
  – Aici sunt dar nu pot sa zic nimic pentru ca am mancat la masa lor !!!

  Intelegeti, nu zic nimic pentru ca mananca de pe masa lor !

 2. Daca nu mai puteti inseamna ca ati inteles mult mai demult . Acum vi-a ajuns pana peste cap …. Intr-un fel ma bucur ca nu sunt in sistem, doar intr-un fel pentru ca mi-as fi dorit sa fiu preot. Prietenii mei, care sunt preoti, imi spun ca e mai bine pentru mine ca la felul meu de-a fi m-ar fi durut mult mai mult sa fiu preot si sa constientizez ca sunt legat de maini . Nu stiu ce sa zic, raman doar cu un fel de durere a unui ratat neimplinit … Poate ca au si ei dreptate …. dar n-am de unde sa stiu .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s