Între teorie şi practică, în România (2): în vacanță LBC


La Vîrfurile a fost ca în vacanţă. După ce ne-am întors la LBC unul dintre colegi l-a întrebat pe Markus:

– Am auzit că în România ai fost antrenat în tot felul de activităţi ilegale… Markus roşi instantaneu.

Era adevărat. Am fost la tăiat şi furat lemne de construcţie din propria pădure din care legea nu îi dădea voie proprietarului să ia, la pescuit în apa Crişului călcînd apa ca să sperie peştele să ajungă în năvod.

Altele mai puţin ilegale au fost de a mînca virşli din carne de capră şi oaie, de a vizita Timişoara şi a fi prinşi de poliţia de la circulaţie mergînd pe contrasens. Markus era băiatul cu care toate fetele de la şcoală, indiferent de naţionalitate şi religie voiau să se mărite. Ar fi putut să se însoare şi în România. El le spunea tuturor fetelor aceiaşi frază: „Eu o să mă însor numai cu o fată care este din aceiaşi ţară cu mine!”.

De fapt s-a ţinut de cuvînt. La Vîrfurile a împodobit casa atunci cînd soţia prietenului meu trebuia să vină acasă după naştere. Era prima dată cînd am luat la cunoştiinţă că se putea face aşa ceva.

Apoi a plecat. În locul său a venit Phil. Cu Phil a fost o întreagă aventură. În primul rînd am plecat după el la Bucureşti cu trenul. Cînd am ajuns la aeroport, unde ştiam că aterizase de ceva timp, m-am aşezat pe aceiaşi bancă cu el, observîndu-l vreme de cîteva minute. Nu părea prea stresat. Totuşi era.

Am plecat direct la gară, am călătorit toată naoptea şi am ajuns pe la prînz acasă. Aici a urmat ŞOCUL!

A vrut să se ducă la toaletă. S-a dus. Vă închipuiţi unde.

A vrut să se spele pe mîini. I-am arătat un lavoar de metal emailat cu apă pusă cu cana.

A căscat ochii mari. Apoi l-am pus la masă. Mîncarea a fost foarte bună pentru România: pui pane, cartofi fripţi şi salată de catraveţi. A mîncat fără poftă.

După masă i-am servit o cană de ceai englezesc. Da englezesc de tot! Sorbea zgomotos, cu nesaţ şi ofta preluing a „ceai bun”. Şi cînd te gîndeşti că era cald şi ceaiul era fierbinte. În cele diu urmă mi-a spus:

– „Alex, dacă nu ai fi tu aici, primul şi singurul lucru care l-aş face, ar fi să mă duc direct la aeroport şi să iau primul avion spre casă!”

Declaraţia sa mă făcu să mă simt bine: deci aveam o oarece influenţă asupra sa.  Phil era un englez tipic, cu diferenţa că era dispus să joace volei. Lucru pe care nu l-am făcut în România, ci în Anglia. Era stresat de mediul românesc, de tot ce se întîmpla.

De exemplu într-o seară am luat-o încet spre biserică. După prima curbă, o vacă nbună care nu voai să intre în curtea proprietarilor o luă pe lîngă noi la trap. Am fugit după ea, am ajuns-o din urmă, am determinat-o să se întoarcă şi am cravaşat-o peste crupă cu Biblia îmbrăcată în piele ediţia Cornilescu. I-am strigat lui Phil să îi aţină calea ca nu cumva să se întoarcă vaca de unde venise.

S-au executat amîndoi.  Vaca a nimerit poarta casei.

Apoi aproape de biserică, doi săteni încercau să îşi pornească aroul nărăvaş. Ne-am pus să îl împingem după ce se mai înroşiseră vreo trei buji. Am reuşit din a două încercare, cu toată opoziţia lui Phil. La îndemnul meu de a ne înjuga la o sarcină atît de lumească, răspunse privindu-mă cu mirare:
– „Şi musafirii?”

– Of course!

Apoi am ajuns la biserică. După după săptămîni de chin în care vizitasem doar Aradul, am plecat la Bucureşti să-l ducem pe Phil la aeroport. Am dormit o noapte la o „tanti”. Phil mi-a cedat partea lui din patul îngust, preferînd să „doarmă” pe jos:

– „Indiferent ce se întîmplă, eu mîine seară o să dorm în patul meu!” Avea dreptate. A doua zi am ajuns la aeroport, l-am trecut graniţa şi am plecat înainte ca avionul său să decoleze. Ne-am oprit doar la Sinaia unde am dat o tură pînă la crucea de pe vîrf.

Phil ne făcea cu mînuța din văzduh…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s