Bomba zilei!


sursa:http://ploiestiri.altphel.ro/2013/04/12/o-bomba-din-timpul-celui-de-al-doilea-razboi-mondial-a-fost-detonata-la-rafov-proiectilul-a-fost-gasit-la-o-rafinarie-din-ploiesti/

Cînd vrei să atragi cititori nu pui un titlu explicit. Pui „Secretele apostolului Pavel…” sau „Sora cutare rupe tăcerea.” În cel mai rău caz merge și „Misterul fiarei din Apocalipsa.” Nu mai merge să dai apă la moară vechilor uzanțe în ale scrisului. Trebuie să fii senzațional. Altfel nu te mai citește nimeni. Trebuie să ieși din banal, din rutină, din înțepeneala vechiului ce vine o dată cu vîrsta.

Dacă scrii că așa simți, nu te mai lupți cu nimeni și nimic, doar cu propria-ți conștiință, credință și inspirație. Nu-ți pasă de laicuri, accesări, înjurături sau nebăgare în seamă. Nu ești singur. Ca tine sunt milioane. A scris despre ei și Eminescu, Cronin, Marx, Engels, Lenin, Pavel și Confucius.

Boala americanilor de a fi celebru a dat în epidemie. De fapt pandemie. Suntem asaltați de pozele celebrităților, eroii sunt la modă, anonimatul este o calamitate. Dacă nu poți face mare lucru ca să devii celebru, bun e și un rol într-un documentar despre plictiseală, platfus, plantatul orezului și îngrijirea curcilor. Dar cel puțin așa-ți mai vede cineva fața. Ajunge să te cunoască. Ești ăla unu de pe ecran, ăla unu din cele 8 miliarde de muritori. Dacă nu reușești să fii bomba zilei, cel puțin să fi grenada, ghiuleaua sau petarda momentului.

Totul depinde de oportunitate, de șansă, noroc sau ghinion. Apoi de momentum. Concurezi să cîștigi, nu ca să pierzi. Nu trebuie să fii scurmbia din bancul de 100000 de scrumbii, ci rechinul alb, mare, tare, mușcăcios de mortal. Calul ce trece primul linia de sosire, ogarul ce nu obosește, ics factorul, top sau master șeful. Degeaba ești al doilea, al treilea sau al patrulea. N-ai făcut nimic. Locul doi e banal și banalul nu face senzație. Primul, prima, primele, primii. Totul sau nimic. Riști și cîștigi.

Cîteodată mă întreb cum e să fii primul la cruce. La slujire. Sau la ascultare. Primul la dragoste, primul la jertfă, primul la rugăciune. Din fericire pentru noi, aici primele trei locuri sunt luate. Nu putem fii decît pe locul patru sau mai jos. Așa că ne liniștim. O fi asta bomba zilei?

5 comentarii la “Bomba zilei!

  1. Greu cuvant, foarte greu! Am stat de povesti intr-un cadru organizat(ne mai intalnim din cand in cand) si cineva sustinea superioritatea crestinismului . Am intrebat:
    – De ce neaparat trebuie sa fie crestinismul o religie superioara? Ne ofera asta o garantie? In crestinism superior inseamna sa te crezi inferior, inseamna ca poti castiga chiar daca esti convins ca ai pierdut … Va trebui sa rreiau subiectul cu grupul pentru ca . de inceput, chiar a fost un soc pentru cativa din ei aceasta abordare! Nu vreau sa fiu inteles gresit dar vreau sa fiu inteles pentru ca abordarea problemei in mod gresi duce spre o alta cale, in cel mai fericit caz, pseudocrestine.

    • mare dreptate aveți! prin bisericile evanghelice se tot spune o poezie cu sămînța ce nu dă rod însutit pînă nu moare, dar nimeni nu vrea să moară. toți vor să beneficieze de rodul ăla însutit. ce simplu era sub comuniști: ei cu puterea și minciuna travestită-n adevăr, noi fără putere, dar cu dumnezeu și cu adevărul. acum vrem și puterea.

  2. Nu stiu daca am mai povestit, abordati teme atat de diverse incat e greu sa fac o retrospectiva a ceea ce am spus si ce nu, deci, e bine ca se vrea putere, ca se vrea influenta doar ca aici trebuie luat ca model biserica traditionala(si-nca si ea e cam depasita de trendul secular) : ai episcopii ca varf de lance, oameni care sunt dispusi sa faca compromisuri pentru binele tuturor( aici cam scartaie problema, multi s-au compromis prea mult) si ai calugarii , in linia a doua, oameni care pur si simplu si-au jertfit viatapentru un ideeal. Problema Traditionalilor e ca nu gasesc factorul de echilibru intre cei doi antipozi, daca l-ar gasi, altcumva ar fi stat treaba pe meleagurile astea! Ce-i de admirat la neoprotestanti, incisivitatea cu care ataca sfera politicului dar nu sunt sustinuti si ajung sa fie contopiti de val.Daca ar avea sustinerea, pe bune, a Bisericii, s-ar innoi totul, ar fi ca o primenire, pentru ca inca Biserica este o putere vizibila, demonstrabila! Inca mai este, nu trebuie sa crezi, trebuie doar sa deschizi ochii si se vede de la sine!Am eu asa o banuiala ca in sferele superioare eclesiale se joaca o miza care nu e nici pe departe aservita vulgului? E doar o banuiala …

    • hmmm… zău nu știu. cred că trăiesc pe altă lume. n-am auzit, dar asta-i lipsa mea, de vreun parlamentar sau o persoană importantă din vreun cult să ia inițiativa și să lupte pentru o lege mai bună în cea ce privește persoanele cu handicap, mamele singure, văduvele, orfanii. că sunt ambalați în tot felul de proiecte care fac și dreg e alta. dar dpdv al politicului ar putea schimba ceva. n-am auzit de vreo lege inițiată de evanghelici, dar nici de activiști ortodocși sau fețe bisericești.

  3. Eu tot mai cred ca se va intampla ceva !(am pus si semnul exclamarii, daca , daca, va conving). Eu cred ca astia , ai nostri, sunt in faza aia: ,,Fa-te frate cu dracu pana treci puntea !” Numa s-o treaca odata , s-o treaca cati mai multi ! Si sa-si aduca aminte si de noi , si mai ales de crezul lor si sa inceapa sa faca ceva! Numai tot am o indoiala, ca sa inceapa sa faca, la situatia in care suntem, trebuie sa taie capete, pe bune sa le taie , si nu-i prea vad in stare, ei vor marja pe clementa iar experienta mea de viata m-a invatat ca la nesimtire nu poate sa mearga cu iertare! De ce ? Pentru ca astia nu mai simt, sunt nesimtiti exact cum ii descrie etimologia cuvantului care-i caracterizeaza!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s