Izabela sau dama dinaintea bărbatului


Știm cu toții zicala care spune că în spatele unui bărbat mare stă o soție mare. O fi adevărată. Mă tot gîndesc că și reciproca poate fi adevărată: în spatele unei femei mari stă un bărbat… mic. Baiul nu e că stă în spate, ci ce face el acolo.

Nu știu cît de mare a fost Izabela. Poate avea doar unu șaizeci. Poate nici nu avea prea multe kile. Dar nu fizicul importă. Cu toate că nu e de neglijat. Nici aspectul. Oricum zice că se machia.

Izabela este un lider. Sau o lideră. Sau după cum le place altora să creadă, o femeie-n pantaloni. Eu aș zice că mai degrabă o madame de Maintenon. Nu chiar o Hilary Clinton. În nici un caz madame Theacher.

Ahab era impulsiv, oscilant și ușor de influențat. O fi fost bi-polar? Sau doar papă-lapte? Poate Izabela era mai matură. Cu cîți ani?

Dar și azi întîlnim destule Izabele. Are și soția mea o verișoară. Dar aici nu e vorba de identificare prin nume. Dimpotrivă. Este vorba de identificarea prin caracter. Și asta vine la pachet: a ei și a lui. Nu poți fi o Izabelă dacă nu ești căsătorită cu un Ahab. Cu toate astea nu e absolut necesar ca Izabela să fie necredincioasă, atee sau extraterestră. Poate fi chiar creștină.

Prin anii 80 la întîlnirile de comitet ale uneia dintre cele mai mari biserici din Arad, ușa rămînea întredeschisă. Pe hol, pe un scăunuț stătea o Izabelă. De fiecare dată cînd era vorba de luat decizii importante ea îl chema pe pastorul Ahab afară pentru un moment. Apoi el se întorcea cu rezoluția. Și Izabela purta în semn de supunere baticul, ca toate celelalte Izabele.

Ce să facă Ahab? Să-și dea demisia? Ce să facă ceilalți complici ai celor doi? Chiar așa! Era doar lucrarea Domnului. Și călăuzirea duhului. Duhul Izabelei.

Apoi mai era o Izabelă tot în perioada comunistă. Atîta l-a protejat pînă l-a băgat în spital. De psihiatrie. Apoi l-a omorît. Prin neglijență. Și l-a îngropat. Ea era o scorpie. El era un fin. Ea știa ce voia. El nu mai știa prea multe. Ea a preluat controlul. Pastorul Ahab a fost chemat la Domnul… Să fi fost voia expresă a Domnului? Cine știe…

Un alt pastor Ahab rupea scaune prin casă cînd se certa cu Izabela. În epoca post-comunistă nu mai riscai să fi arestat pentru distrugere… Era felul lui de a-i spune nu. Noroc că scaunele de la biserică erau mai trainice. Oricum nu multe mai sunt ocupate. Nicimăcat duminica. Nu știu cîtă mobilă mai are prin casă. Dar baiul era mai mare. Erau două Izabele. Una dintre ele avea mai mulți Ahabi în buzunar. Și-i răsucea pe degete. Diplomatic. Sau demonic…

Veți protesta spunînd că există Ahabi și Izabele și printre non-pastori. De acord. Doar că ei nu sunt lideri instituționali ca și Ahab și soția lui. Nu degeaba congresul alege președintele dintre pastori. Sau dintre Ahabi.

Atenție, în fața unui Ahab manevrează o Izabelă. Nu uitați!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s