Viziuni, vizuini și Popescu


sursa:http://tralfaz.blogspot.com/2012/05/meow-wow.html

De vreo 30 de ani România este bîntuită de diverși indivizi cu viziuni divine pentru biserică. În afara bisericilor vechi de mii de ani care n-au probleme cu viziunile. Ele merg pe calea bătătorită dar sigură. Orice clintire la stînga sau la dreapta înseamnă rătăcire. Zic de 30 de ani că înainte nu mă interesa. Dar de atunci încolo România devenea placa turnantă a misiunii către est, grădina Maicii Domnului, teritoriul lui Hristos și alte cele, în funcție de ce-l mîna în luptă pe acel vizionar. Nidles tă sei că viziunile astea o să se împlinească probabil o dată și-o dată în viitor, că nu-i așa, după cum ziceau un vizionar american Domnul Isus stă și bate la ușă. Probabil că la bisericile cu uși ce se deschid cu fotocelule nu e cazul.

Apoi, de vreo 20 de ani și ceva au mai dispărut viziunile și au apărut vizuinile. Unele cu balcon, altele fără, dar toate din ce în ce mai mari, mai centrale și mai înalte. După cum zicea un frate la școala duminicală pe vremea unui răposat președinte de cult baptist, Vulpile au viziuni, şi păsările cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Şi odihni capul… Ce mare lucru? A inversat doar două litere. De aia e important cum scrie la carte.

Dar ce e viziune? La dicționare scrie că e modul cum vede cineva ceva, cam ca o concepție. Dar în domeniul religios e mai altcumva. Că cică viziunea e de la Domnul. Adică are o origine divină. Și dacă-i așa, cine mai poate sta împotrivă? Cine are curajul să spună ceva împotriva ei. Se va despica pămîntul și va fi înghițit. Cu tot cu nevasta lui. Mă rog, nu cred așa ceva, n-am văzut așa ceva, dar se practică.

Am trecut și eu prin cîteva viziuni ale altora. De exemplu unul zicea, cu o viziune de împrumut, că biserica sa (rili?) va fi cetate și academie. S-a dovedit că nu a fost așa. A fost mai mult trambulină. Oricum circuitul s-a închis. Omul a revenit de unde a plecat.

Apoi am dat de vizionarul originar/original și mi s-au părut zidurile prea groase și înalte și academia prea popească. Nici lui Isus nu-i păceau zidurile…

Cineva înghițea viziunile și le scotea mai dihai ca un înghițitor de săbii. Bine că nu i-au stat în gît. S-a mai potolit în ultimul timp.

Alții au viziuni pe termen scurt, alții pe termen lung. Doar că nu prea trec nici pe la cruce/Golgota, nici pe la odaia de sus. Cum să mai ajungă la înviere, la înălțare și la pogorîre? Trec direct la harvest, că-i mai simplu, mai eficient. De parcă eficiență ar fi căutat Isus. Dacă căuta eficiență făcea totul într-o zi, nu în peste 1000.

Interesant că viziunile astea nu suferă modificări. Păi dacă e dumnezeiască! Dar mi se pare și mai interesant că o viziune veche e abandonată pentru alta mai trendi. Mai unsă de sus. Sau de jos, ce contează! Principalul e să prindă. Și să fie susținută.

Și ce e totuși cu Popescu? Păi Popescu, Popa et co sunt cele mai întîlnite nume de obîrșie clericală din țara noastră, cînd era mai bine să fii Popescu decît să ari, semeni, cosești, să treieri și să pui în hambar.  De obicei Popescu are grijă de botez, de nunți, de priveghi, de înmormîntări, de servicii divine (cu toate că le țin oamenii), de rugăciuni la comandă, adică să meargă intreprinderea că dacă dă faliment nu poate cerși că-i este rușine. Deci nu trebuie viziune, bună e vizuina.

Sfatul meu: rezistă farmecelor ce vin din viziune. Vezi care e drumul tău. Nu te înjuga la viziunea altora. De ce să-ți pară rău că ai trăit o viziune de împrumut? Dacă viziunea moare te alegi doar cu vizuina, și nici aia nu-i a ta, e a cultului.

Deci, chiar dacă te cheamă Popescu, sper să ai viziunea ta personală. Vizuina nu-i ă mast!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s